09/07/2019

Un estudi de UIC Barcelona aposta per l'ús de computació evolutiva per a la millora de les trames urbanes

Els resultats de la recerca, elaborada pels professors Ana Cocho-Bermejo i Diego Navarro, han estat publicats a la revista de primer quartil Mathematics

Els professors de UIC Barcelona School of Architecture, Ana Cocho-Bermejo i Diego Navarro, acaben de publicar un estudi titulat “Urban-Tissue Optimization through Evolutionary Computation” a la revista de primer quartil Mathematics, indexada pel Journal Citation Reports Science Edition. En la recerca, a més a més, també hi ha participat Mohammed Makki, investigador de l'Architectural Association de Londres. 

En la seva recerca, els professors plantegen l'ús d'algorismes genètics multiobjectiu per a l'anàlisi del pla urbà de l'Eixample de Barcelona amb la finalitat d'aconseguir trames urbanes més heterogènies i flexibles. “L'ús de la computació facilita la resolució de problemes complexos com pot ser el disseny arquitectònic o urbà”, asseguren, “de fet, el ventall de possibles solucions manifesta el conflicte del disseny de la ciutat, els objectius contradictoris que la componen i que ens obliguen a posicionar-nos sobre la ciutat que volem”.

La recerca se centra en l'icònic pla de Cerdà per distribuir la trama de l'Eixample barceloní en una superilla teòrica de 4x4. “És un pla que, amb el temps, ha prioritzat la densitat davant altres valors proposats originalment per Cerdà” expliquen, “és per això que nosaltres volem recuperar la resta d'ideals que va proposar en aquell moment l'urbanista apostant, per exemple, per una més bona qualitat i salubritat de l'habitatge del barri”. 

“Que el nostre estudi es publiqui en una revista de matemàtiques aplicades confirma i valida que la recerca que estem duent a terme té valor i rigor”, afirmen tots dos professors, “a més a més, ens planteja la necessitat que la resta de les ciències siguin conscients de la seva repercussió en l'arquitectura i viceversa”.