Universitat Internacional de Catalunya
Rotació Social
Altres llengües d'impartició: castellà
Professorat
- Coordinació Docent: Dra. Laura Gómez (mlgomez@uic.es)
- Administratiu de Rotatori Social: rotatoriosocialmedicina@uic.es
Presentació
Aquesta Rotació és una de les denominades “pràctiques clíniques tutelades rotatòries” o Rotatori de sisè curs. En ella s'espera que l'alumne dediqui un temps a tasques de tipus social relacionades amb la salut, fent una aportació que afegeixi valor en l'entorn social, ja sigui de promoció, prevenció, atenció o rehabilitació de la salut
Requisits previs
S'ha de completar el document de sol·licitud específic i lliurar-l'ho al correu rotatorisocialmedicina@uic.es com a mínim un mes abans d'iniciar la rotació en cas d'entitats amb conveni i un mes i mig en cas d'haver de realitzar un nou conveni. Les sol·licituds s'han de lliurar preferiblement entre el 15 de setembre i el mes de maig.
La sol·licitud ha de estar confirmada pel responsable del centre, identificant les tasques a realitzar i la proposta de dates de realització.
És imprescindible haver rebut la confirmació i acceptació per part del responsable de l'assignatura, abans d'iniciar l'activitat.
El centre a on es realitzin les pràctiques ha de tenir conveni específic amb la Universitat per a realitzar la rotació social.
Objectius
Es pretén que l'alumne desenvolupi actituds, valors i comportaments ètics de tipus solidari i que se sensibilitzi davant les necessitats de les persones fràgils o vulnerables relacionades amb la salut psicològica, familiar, laboral, social, ... Així mateix ha de ser conscient de l'aportació que com a estudiant de medicina pot fer a la societat.
Competències/Resultats d’aprenentatge de la titulació
- 01 - Reconèixer els elements essencials de la professió mèdica, incloent-hi els principis ètics, les responsabilitats legals i l'exercici professional centrat en el pacient.
- 02 - Comprendre la importància d'aquests principis, especialment del secret professional, per al benefici del pacient, de la societat i de la professió.
- 03 - Saber aplicar el principi de justícia social a la pràctica professional i comprendre les implicacions ètiques de la salut en un context mundial en transformació.
- CTP-2 - Desenvolupar la percepció i comprensió de les emocions pròpies i alienes, així com la intel·ligència en l'ajust a les respostes.
- CTP-3 - Desenvolupar el pensament i raonament crític i autocrític (Autoavaluació).
- CTS-2 - Mostrar i actuar amb sensibilitat vers temes mediambientals.
- CTS-3 - Fomentar i garantir el respecte als Drets Humans i als principis d'accessibilitat universal, igualtat, no discriminació i els valors democràtics i de la cultura de la pau.
Resultats d’aprenentatge de l’assignatura
- Reconèixer el paper dels professionals de la salut en la construcció d'un món més just i solidari.
- Argumentar la transcendència comunitària i social de tota persona i en concret com estudiant de medicina
- Redactar un informi del aprenentatge significatiu que ha assolit, que reflecteixi la pròpia experiència després d'haver realitzat la rotació social
Continguts
El Rotatori Social consisteix en la realització d'un mínim de 50 hores, (per exemple: dues setmanes als matins) orientades a persones vulnerables o fràgils, realitzant tasques de tipus social relacionades amb l'entorn de salut, (acompanyament, atenció, cura, promoció de la salut, reintegració social ...), en centres o entitats reconegudes. Ho farà sota la supervisió i seguiment d'un tutor o persona responsable que confirmarà la realització de les hores i activitats un cop aquestes hagin finalitzat.
L'alumne pot escollir entre els centres i activitats que ofereix la Universitat quedant sota la cobertura d’assegurança pròpia o pot proposar una nova activitat i centre de la seva elecció sempre que permeti el compliment dels objectius i dels resultats d'aprenentatge identificats en aquesta guia.
Metodologia i activitats formatives
Modalitat totalment presencial a l'aula
La metodologia docent utilitzada serà:
- Assistència al centre escollit, realitzant les tasques de tipus social identificades en el full de sol·licitud i aprovada pel responsable de l'assignatura.
- Activitats d'autoaprenentatge.
- Observació, reflexió i recollida d'evidències en portafoli.
Sistemes i criteris d'avaluació
Modalitat totalment presencial a l'aula
La base per a l'avaluació de la rotació serà la revisió de l’informe reflexiu realitzat per l’alumne al finalitzar el rotatori social a on registrarà les seves reflexions i les evidències de l'aprenentatge.
El responsable de l'assignatura realitzarà l'avaluació basant-se en els següents aspectes i valors:
- 3 punts: Contingut de l'informe final de la Rotacio. Realització d'una bona reflexió envers l'activitat realitzada.
- 2 punts: Compliment del procediment de petició i programació i de les hores establertes, objectivament valorades i signades per un tutor.
- 1 punt: Orientació a la promoció/prevenció/ atenció o rehabilitació de la salut o activitat de tipus educatiu que afavorirà una millora de l'atenció o la salut de la població.
- 1 punt: Activitats realitzades. Participació activa en el projecte/ Nivell d’implicació en las activitats.
- 0,5 punts: Canvi en horaris, hàbits, esforç per a realitzar-lo
- 1 punt: Actuació directa sobre persones vulnerables o desfavorides.
- 1,5 punts: Assoliment dels resultats formatius
Aquells casos en què l'activitat ha sobrepassat els requeriments de la rotació, es valorarà la possibilitat d'indicar Matrícula d'Honor o incrementar la nota obtinguda en l'avaluació.