Universitat Internacional de Catalunya
Pràcticum II
Altres llengües d'impartició: català, anglès
Professorat
Presentació
L'objectiu de les pràctiques acadèmiques externes és permetre als estudiants aplicar i complementar els coneixements adquirits durant el màster, i afavorir l'adquisició de competències que els preparin per a l'exercici d'activitats professionals, en facilitin l'ocupabilitat i en fomentin la capacitat d'emprenedoria. Les pràctiques acadèmiques externes del màster estaran lligades al perfil d'accés dels estudiants i a les seves competències professionals.
El Pràcticum II té una durada de 2 setmanes d'estada a centres de cures pal·liatives i 1 setmana en simulació clínica a UIC Barcelona i se situa al 2n semestre.
Requisits previs
Cal haver cursat les assignatures del primer semestre del màster.
Objectius
● Formar l'alumnat al model de Cures Pal·liatives (CP) basat en l'atenció multidimensional a través del treball en equip interdisciplinari.
● Proporcionar a l'alumnat el desenvolupament d'habilitats, coneixements i mètodes d'intervenció en equip per a l'adequada detecció i alleugeriment del patiment a través del control clínic de símptomes, necessitats emocionals, socials i espirituals en situació avançada i la família, respectivament segons el perfil professional.
● Capacitar l'alumnat per desenvolupar un programa integral de CP a l'àmbit domiciliari, consulta externa i hospitalària.
● Proporcionar a l'alumnat una formació sòlida en relació amb el potencial assistencial dels dispositius del sistema sanitari per optimitzar l'atenció pal·liativa.
● Oferir a l'alumnat tècniques per a una comunicació adequada amb la persona en la situació de final de vida i la seva família per ser capaç de liderar situacions d'alta complexitat.
● Oferir a l'alumnat les eines necessàries per tenir una visió interdisciplinària de la situació de final de vida.
Competències/Resultats d’aprenentatge de la titulació
- CN01 - Adquirir coneixements avançats i específics en control de símptomes (físics i emocionals) i en la comunicació i atenció al pacient i la família.
- CN03 - Identificar els recursos del sistema sanitari relatius a l'atenció pal·liativa (AP).
- CN04 - Reconéixer les qüestions ètiques en situació de malaltia avançada
- CN05 - Adquirir coneixement en el maneig de situacions complexes de final de vida incloent-hi el desig d'avançar la mort i considerant totes les dimensions del pacient.
- CN07 - Identificar tècniques avançades d'avaluació i de maneig de les necessitats físiques, psicològiques (incloent-hi la visió espiritual) i socials amb una visió multicultural.
- CP01 - Treballar de manera autodirigida o autònoma en equips de CP, formats per iguals, especialistes o no, i altres professionals, tot respectant els drets fonamentals d'igualtat entre homes i dones, la promoció dels drets humans i els valors propis d'una cultura de pau i de valors democràtics; utilitzant un llenguatge que eviti l'androcentrisme i els estereotips.
- CP02 - Aplicar a l'àmbit professional dels CP els principis d'honestedat intel·lectual i integritat científica.
- CP03 - Dur a terme de manera autònoma tasques en l'àmbit de CP segons els protocols establerts.
- CP04 - Gestionar la pràctica assistencial adaptant-la i prioritzant la personalització de l'atenció en entorns sanitaris complexos i canviants
- CP05 - Treballar de forma individual i en equips de treball, assumint responsabilitats dins l'àmbit de CP
- CP07 - Comunicar de manera empàtica processos de males notícies de manera adaptada a les necessitats informatives dels pacients i les famílies tenint en compte el seu entorn cultural.
- CP09 - Aplicar solucions als problemes que puguin sorgir en fer tasques en l'àmbit dels CP
- HB04 - Analitzar problemes complexos a l'àrea assistencial amb una visió multidimensional per resoldre'ls de manera tàctica i estratègica.
- HB05 - Demostrar capacitat de treball en equip col·laboratiu interdisciplinari al sinus d'atenció pal·liativa
Resultats d’aprenentatge de l’assignatura
En finalitzar la matèria, l'alumnat serà capaç de:
6.1 Identificar la situació de final de vida en casos reals.
6.2 Elaborar un pla terapèutic de pacients en situació de final de vida.
6.3 Identificar les situacions de crisi de manera integral.
6.4 Integrar els coneixements adequats per a l'avaluació i el maneig de símptomes del pacient.
6.5 Demostrar habilitats específiques per a la comunicació amb pacients i familiars.
6.6 Integrar els models organitzatius i operatius de l'atenció pal·liativa.
6.7 Demostrar capacitat de treball en un equip interdisciplinari.
6.8 Proporcionar una comunicació empàtica amb pacients i famílies.
Continguts
Estada en equips específics de Cures Pal·liatives (atenció hospitalària, sociosanitària o domiciliària). Seran presencials a l'entorn clínic real de centres col·laboradors amb el Màster. Al bloc d'estada en equips de Cures Pal·liatives l'estudiantat observarà les dinàmiques de l'equip interdisciplinari expert participant en les visites a pacients, entrevistes a familiars i en sessions tant assistencials com a docents en un entorn real de pràctica clínica.
Simulació Clínica: presencial obligatòriament a UIC Barcelona. Durant una setmana els estudiants participaran als laboratoris de simulació d'UIC Barcelona. Aquesta presencialitat i realització d'activitats de simulació, us permetrà interactuar amb les eines de treball, mitjançant demostracions pràctiques dels coneixements teòrics adquirits i de briefing. En l'àmbit de la simulació l'estudiantat treballarà situacions paradigmàtiques a Cures Pal·liatives (atenció clínica, comunicació, acompanyament al pacient/família, etc.) permetent entrenar competències pràctiques en entorns simulats.
Aquesta setmana presencial a UIC Barcelona (Campus Sant Cugat) es durà a terme de l'1 al 5 de juliol de 2025 en horari de tarda.
Metodologia i activitats formatives
Modalitat totalment presencial a l'aula
Estada en equips específics de Cures Pal·liatives.
Simulació Clínica (25 hores)
Elaboració del dossier de pràctiques (treball autònom): fruit de l'observació, acompanyament, reflexió a través de les tutories.
Tutories grupals i/o individuals: Tot l'estudiantat comptarà amb un tutor/a acadèmic/a que acompanyarà l'estudiantat en tutories per fer un treball reflexiu sobre el seu aprenentatge entorn de pràctiques. Tot aquest treball s'integrarà en un dossier de pràctiques on l'estudiantat haurà de demostrar la consecució dels objectius pactats a les tutories.
Sistemes i criteris d'avaluació
Modalitat totalment presencial a l'aula
Elaboració del portafoli de pràctiques (treball autònom). Reflexió sobre la vostra estada de pràctiques. El percentatge assignat serà del 60%.
Informe emès pel tutor/a clínic/a (tutor de pràctiques) en relació amb l'assistència i l'adquisició dels objectius d'aprenentatge associats a les competències. El percentatge assignat a aquest sistema d'avaluació serà d'un 10%.
Informe emès pel propi tutor/a acadèmic sobre competències i adquisició dels objectius d'aprenentatge associats a les competències. El percentatge assignat a aquest sistema d'avaluació serà d'un 10%.
Activitat de simulació clínica: L'estudiantat serà avaluat durant la realització de les activitats de simulació clínica valorant habilitats, coneixements i actituds. El percentatge assignat a aquest sistema d'avaluació serà d'un 20%.