Universitat Internacional de Catalunya
Patologia Medicoquirúrgica Oral Aplicada
Altres llengües d'impartició: català, castellà
Professorat
Cita prèvia via e-mail
Professor Responsable: Dr. Jordi Gargallo Albiol
jgargallo@uic.es
Presentació
El dentista Europeu del futur serà, el que ja som a alguns països: "l'especialista de les malalties de les dents, la boca, els maxil·lars i altres estructures facials".
La Patologia Medico-Quirúrgica Oral és la branca de les ciències mèdiques que ofereix atenció al diagnòstic i tractament (quirúrgic i complementaris) de les malalties, lesions i defectes, congènits i adquirits, incloent-hi els aspectes funcionals i estètics, dels teixits tous i durs de la boca, maxil·lars i cara.
Els límits entre la medicina i la cirurgia oral i maxil·lofacial no estan clarament definits. Pretenem donar una visió de conjunt d'aquestes patologies i al mateix temps integrar els aspectes terapèutics mèdics i quirúrgics, que creiem no poden ser separats, ni des del vessant clínic ni tampoc des del punt de vista docent.
La majoria de pacients valoren en el seu odontòleg una formació integral que els doni seguretat, no només en els aspectes tècnics i d'habilitats manuals, sinó també en la seva formació mèdica. L'odontòleg és sense cap dubte l'especialista més ben format en la prevenció, el diagnòstic i el tractament mèdic i quirúrgic de les malalties de la regió oral i maxil·lofacial.
Requisits previs
Haver superat el grau d'Odontologia, havent aprovat totes les assignatures i tenir aprovat el Treball Fi de Grau, o bé disposar oficialment de la corresponent convalidació.
Objectius
Formació teòric-pràctica completa en la fisio-patologia, prevenció, diagnòstic i tractament de la patologia (anomalies congènites i adquirides) de l'òrgan dental, cavitat oral, els maxil·lars i els teixits de la regió.
Regió oral i maxil·lofacial. / Regió oral i craniofacial
Competències/Resultats d’aprenentatge de la titulació
- CN01 - Relacionar conceptes avançats i especialitzats en cirurgia oral, implantologia i rehabilitació oral.
- CN02 - Definir conceptes avançats relacionats amb l'anatomia quirúrgica aplicada a la cavitat oral.
- CN03 - Identificar els diferents tipus d'intervencions quirúrgiques, tècniques asèptiques i tipus de cicatrització dels teixits durs i tous.
- CP01 - Planificar i rehabilitar pacients amb edentulisme unitari, parcial i total amb un resultat estètic i funcional (ajustant l'oclusió i la integració de la pròtesi al conjunt de la boca i la cara del pacient).
- CP02 - Diagnosticar i tractar de forma conservadora o quirúrgica les lesions de la cavitat oral que presentin els pacients, així com el seguiment posterior.
- CP03 - Resoldre les complicacions que poden sorgir abans, durant i després duna intervenció de cirurgia oral.
- CP04 - Generar sinergies de treball amb professionals d‟altres àrees i disciplines mitjançant el disseny d‟estratègies conjuntes d‟actuació en pacients de cirurgia oral i implantologia.
- CP05 - Aplicar els tractaments quirúrgics i rehabilitadors avançats en implantologia oral de forma adequada a qualsevol pacient, respectant els drets fonamentals digualtat entre homes i dones, i la promoció dels drets humans i els valors propis duna cultura de pau i de valors democràtics; utilitzant un llenguatge que eviti l'androcentrisme i els estereotips.
- CP08 - Realitzar, mitjançant una elaboració prèvia, un pla de tractament de rehabilitació oral estètica i funcional.
- HB01 - Realitzar adequadament l'anamnesi i l'exploració física per sistemes, cara, coll i cavitat oral per completar la història clínica, incloent-hi una bona documentació gràfica (fotografia i vídeo).
- HB02 - Interpretar les diferents exploracions radiològiques a l'àmbit de la cirurgia oral i implantologia.
- HB03 - Realitzar un diagnòstic diferencial de les lesions patològiques orals i tractar-les de manera quirúrgica en cas necessari.
- HB04 - Manejar l'instrumental quirúrgic, així com l'aparatologia relacionada amb la implantologia i la cirurgia bucal.
- HB06 - Aplicar les diferents tècniques existents per fer extraccions dentals complexes.
- HB10 - Tractar l'ansietat i el dolor producte dels tractaments quirúrgics de l'àmbit de la implantologia i la cirurgia oral.
Resultats d’aprenentatge de l’assignatura
- - Ciències Biomèdiques - RESULTATS DE L'APRENENTATGE: 1. Identificar les estructures anatòmiques principals de cap i coll. 2. Reconéixer anomalies o alteracions macro o microscòpiques que causen patologia a la cavitat oral. 3. Identificar els diferents microorganismes patògens mitjançant laplicació de les tècniques de laboratori necessàries. 4. Realitzar un diagnòstic de les diferents patologies de la cavitat oral a partir de la interpretació dels resultats obtinguts. 5. Analitzar i interpretar els resultats obtinguts per determinar l‟afectació d‟altres sistemes complexos. 6. Discutir quines accions o fàrmacs són més adequats per al tractament de patologies diagnosticades relacionades amb la cavitat oral.
- - Cirurgia Oral i Implantologia - RESULTATS DE L'APRENENTATGE: 1. Realitzar tècniques de dissecció avançada 2. Realitzar un correcte diagnòstic de la patologia medicoquirúrgica oral i en implantologia 3. Diagnosticar les lesions de la cavitat oral i els protocols diagnòstics apropiats 4. Identificar les tècniques quirúrgiques per col·locar implants dentals a les diferents indicacions 5. Realitzar extraccions dentals amb diferents graus de complexitat. 6. Planificar la cirurgia, la implantologia i la pròtesi de forma digital 7. Realitzar les diferents tècniques reconstructives/regeneratives a la cavitat oral, tant de teixits durs com tous. 8. Presentar casos clínics i plans de tractament en públic i defensa argumentada
- - Especialitats Complementàries - RESULTATS APRENENTATGE: 1. Treballar de forma multidisciplinària, en especial amb els departaments de pròtesis, periodòncia, ortodòncia i endodòncia. 2. Interpretar les exploracions radiològiques complementàries, especialment en una tomografia computada CBCT. 3. Simular intervencions quirúrgiques i protèsiques en models sintètics, animals o virtuals. 4. Realitzar un pla de tractament rehabilitador i les seues alternatives. 5. Conéixer les diferents tècniques de diagnòstic en rehabilitació oral 6. Diagnosticar i tractar quirúrgicament la malaltia periodontal 7. Identificar els conceptes de gestió de la clínica dental 8. Descriure els materials i les tècniques associades a la cirurgia endodòntica 9. Simular les intervencions quirúrgiques models artificials, animals o digitals.
- - Pràctiques Acadèmiques Externes-Clínica Cirurgia i Implantologia - RESULTATS DE L'APRENENTATGE: RESULTATS DE L'APRENENTATGE De títol – CN01, CN02, CN03, CN04, HB01, HB02, HB03, HB04, HB05, HB05 CP02, CP03 , CP04, CP05, CP07, CP08 De matèria – En finalitzar la matèria l'alumne serà capaç de: 1. Realitzar una anamnesi, un diagnòstic i un pla de tractament adequat en cirurgia oral i implantologia 2. Diagnosticar les lesions de la cavitat oral i els protocols diagnòstics del càncer oral. 3. Aplicar les tècniques quirúrgiques apropiades per fer extraccions dentals, senzilles i complexes. 4. Col·locar implants en diferents moments després de l'extracció i els diferents moments per fer-ne la càrrega. 5. Preparar un camp quirúrgic estèril seguint les normes d'esterilització/desinfecció 6. Treballar en un entorn hospitalari/ ambulatori amb sedació i amb anestèsia general 7. Realitzar les diferents tècniques reconstructives/regeneratives a la cavitat oral, tant de teixits durs com tous. 8. Resoldre les complicacions dels tractaments quirúrgic
Continguts
BLOCS TEMÀTICS
Bloc I: Principis de la Cirurgia (Oral i Maxil·lofacial)
Bloc II: L'exodòncia
Bloc III: Alteracions de l'erupció i de l'organogènesi dental
Bloc IV: Patologia infecciosa oral i maxil·lofacial
Bloc V: Quistos dels maxil·lars
Bloc VI: Implantologia dental bàsica
Metodologia i activitats formatives
Modalitat totalment presencial a l'aula
1. Classes Magistrals
Lliçons magistrals, impartint els coneixements teòrics i bàsics de forma esquemàtica i amb gran contingut iconogràfic. Es destinarà un temps al final de la classe teòrica per preguntes (20 minuts) , clarificació o ampliació de conceptes que l'alumne pugui necessitar (a manera de petit seminari).
2. Classes Pràctiques Pre-clíniques
S'efectuaran en el laboratori i en la Clínica Universitària Odontològica (CUO), amb fantomas; exercitant en les pràctiques els coneixements teòrics i de maneig de l'instrumental i material, ergonomia, asèpsia, monitorització del pacient, actitud, tècniques d'anestèsia, tècniques d'exodòncia i tècniques de sutura.
L'alumne ha d'efectuar procediments d'anestèsia loco-regional, exodòncia i sutura en fantomas supervisat per un professor.
Sistemes i criteris d'avaluació
Modalitat totalment presencial a l'aula
AVALUACIÓ
PART TEÒRICA: El contingut teòric de l'assignatura englobarà la informació transmitida durant la classe completada amb el contigut de la bibliogafia recomanada per cada tema. L'Examen final teòric serà de preguntes de resposta múltiple (4), amb una única resposta vàlida. Un error a la resposta d'una pregunta, restarà 0,25 punts.
Bibliografia i recursos
1. Bibliografia recomanada
Hupp JR, Ellis E, Tucker E. Contemporary Oral and Maxillofacial Surgery.5 Th. ed. Philadelphia:Ed. Mosby.; 2008.
Michael Miloro. Peterson's Principles of Oral and Maxillofacial Surgery, Ed BC Decker
Neville. Oral and Maxillofacial Pathology, Ed Saunders
Sailer, Pajarola. Oral Surgery for the General Dentist. Ed Thieme
Sapp JP, Eversole LR, Wysocki GP. Contemporary Oral and Maxillofacial Pathology 2 nd ed. Philadelphia: Mosby-Elsevier; 2004.
2. Bibliografia de consulta
Atari M, Barajas M, Hernández-Alfaro F, Gil C, Fabregat M, Ferrés-Padró E, Giner L,Casals N. Isolation of pluripotent stem cells from human third molar dental pulp. Histol Histopathol 2011;26:1057-70.
Cawson RA, Odell EW. Cawson fundamenteos de medicina y patología oral.Barcelona: Elsevier; 2009.
Díaz Carandell A, Hernando Chaure A, Ferrés Padró E. Protocolo de actuación ante situaciones de emergencia médica en la CUO. Clínica Universitaria de Odontología. Guía Clínica de aplicación en la CUO Departament de Patologia Mèdico-Quirúrgica i Implantologia Oral. Facultat d’Odontologia. Universitat Internacional de Catalunya;2008.
Gutiérrez J L, Vicente Bagán J, Bascones A, Llamas R, Llena J, Morales A. Documento
de consenso sobre la utilización de profilaxis antibiótica en cirugía y procedimientos
dentales. Rev Esp Cir Oral y Maxilofac 2006;28:151-181.
Hernando Chaure A, Ferrés Padró E. Cirugía oral electiva en pacientes bajo terapia anticoagulante y antiagregante plaquetario. Guía Clínica de aplicación en la CUO. Dpartamento de Patologia Mèdico-Quirúrgica e Implantologia Oral. Facultad de Odontologia.Universitat Internacional de Catalunya;2006.
Kirk RM. Técnicas quirúrgicas básicas. 5a ed. Barcelona: Ed. Elsevier;2003.
Maestre Vera JR. Treatment options in odontogenic infection. Med Oral Patol Oral Cir
Bucal 2004;9 Suppl:25-31;19-24.
Maestre Vera J R, Gómez-Lus Centelles M L. Antimicrobial prophylaxis in oral surgery and
dental procedures. Med Oral Patol Oral Cir Bucal 2007;12:E44-52.
Malamed S.F. Handbook of local anesthesia 5ª ed. Philadelphia: Mosby-Elsevier;2005.
Prats Armengol J, Ferrés Padró E. Estudio comparativo entre las técnicas del bloqueo anestésico de la tercera rama del trigémino (Convencional, de Gow-Gates y de Akinosi) en 120 exodoncias quirúrgicas de terceros molares inferiores.Quintessence 1999; 12:167-174.
Sailer HF, Pajarola GF. Atlas de cirugía oral.Ed. Masson. Barcelona;1997.
Scully C. Oral and Maxillofacial Medicine. The basis of diagnostic and treatment 2nd ed. Edinburgh: Churchill Livingstone-Elsevier; 2008.
Jorba, J. Asepsia en odontología. Normativa homologada
por el colegio oficial de odontólogos y estomatólogos de
Cataluña y Baleares. COEC
Stapff, KH. Recomendations for surface desinfection (3)
Quintessence J. 1991 Aug 21 ( 8) p 739‐43 .