Directori

GRIÑÁN FERRÉ, Christian

Departament de Ciències Bàsiques

GRIÑÁN FERRÉ, Christian

CV

Perfil del professor

Ciències Bàsiques, DEPARTAMENT DE CIÈNCIES BÀSIQUES. Universitat Internacional de Catalunya

Formació acadèmica

Doctor en Biotecnologia Biomèdica, UNIVERSITAT DE BARCELONA
Master en Biotecnologia Molecular, Facultat de Farmacia, UB
Llicenciat en Biologia Sanitària, Facultad de Biología, UB

Experiència professional

Després de graduar-me com a biòleg a la Universitat de Barcelona (2011), vaig cursar el màster de Biotecnologia Molecular a la mateixa institució (2011-12). Aquesta experiència em va oferir l'oportunitat de fer la meva tesi doctoral centrada en les modificacions epigenètiques en models murins de neurodegeneració i malaltia d'Alzheimer (EA), sota la direcció de la Dra. Mercè Pallàs (2012-2016). Durant aquest període em vaig familiaritzar amb el mètode científic, amb el camp de la farmacologia i les neurociències, i vaig tenir l'oportunitat de
aprendre i desenvolupar noves tècniques de comportament animal, bioquímiques i de biologia molecular, des de les més rutinàries fins a les més innovadores per estudiar diferents canvis epigenètics que tenen lloc durant l'envelliment i l'EAMi tesi doctoral, titulada “
Participació de la modulació epigenètica en models murins d'envelliment i malaltia d'Alzheimer va ser reconeguda amb el Premi Extraordinari de Doctorat al curs 2016. Durant aquest període predctoral vaig tenir oportunitat de col·laborar amb diferents
científics rellevants al camp de l'envelliment i malalties neurodegeneratives com la dra. Coral Santfeliu (CSIC), la Dra. Perla Kaliman i el dr. Ortuño-Sahagún (Universitat de Guadalajara). Durant la meva tesi doctoral, també duu a terme diferents estudis col·laboratius amb l'empresa Oryzon Genomics S.A., a través de contractes o projectes competitius (RETOS col·laboració) que em van permetre aprendre tècniques de seqüenciació de nova generació (NGS) , així com tècniques de bioinformàtica , i ampliar el meu coneixement de metodologies destudi del comportament en ratolins. Aquests projectes estaven relacionats amb el desenvolupament farmacològic de noves entitats químiques que abordaven enzims epigenètics; el coneixement adquirit en aquest projecte empresa-acadèmia ha estat sens dubte la llavor dels projectes que estic desenvolupant actualment.
Després de completar el meu doctorat, vaig continuar col·laborant amb el grup de la Dra. Pallàs, participant en projectes de recerca que abordaven el deteriorament cognitiu relacionat amb l'envelliment i les malalties neurodegeneratives com a continuació aplicativa
de la meva investigació predoctoral. Durant aquest primer període postdoctoral, el meu interès es va centrar en estratègies tant farmacològiques com no farmacològiques (dieta i exercici) per millorar i prevenir aquestes condicions, explorant compostos que actuen en noves dianes implicades en el deteriorament cognitiu. Per això, he desenvolupat projectes de recerca centrats en nous fàrmacs, que actuen en noves dianes que ens permetin afrontar un dels reptes de la biomedicina actual: la prevenció i el tractament del deteriorament cognitiu
associat a l'edat ia l'EA. Per exemple, he participat activament en el desenvolupament preclínic de nous fàrmacs que actuen en noves dianes, que hem validat al laboratori, implicades en la neuroinflamació (inhibidors de l'epòxid hidrolasa soluble, en procés de transferència), l'estrès mitocondrial i l'estrès oxidatiu (receptors d'Imidazolina I2).
A més, el 2019 vaig fer una estada al grup del dr. Casba Söti a la Universitat de Semmelweis (Budapest), on vaig tenir l'oportunitat de treballar amb el model animal Caenorhabditis elegans (C. elegans). Allí vaig investigar l'herència transgeneracional epigenètica del deteriorament cognitiu relacionat amb l'edat i vaig adquirir el coneixement necessari per treballar en aquest model de nematode i les habilitats en tècniques com ara quimiotaxi i assaigs amb fàrmacs utilitzant C. elegans, un model útil en estudis preclínics primerencs.
La meva investigació més recent, com a sènior postdoc, després de guanyar una plaça de lector (2020), s'ha orientat a la senescència patològica i la seva relació amb l'epigenètica (inhibidors d'enzims epigenètics, com la G9a). Paral·lelament, també he treballat amb un nou model murí de Niemann-Pick tipus C (NPC) per caracteritzar els canvis epigenètics que es podrien subjaure a l'exterior cognitiu i la neurodegeneració en aquesta malaltia rara.
Una de les troballes més significatives de la meva investigació va ser el descobriment de canvis en l'expressió de G9a i la seva marca repressiva H3K9me2 en models de rosegadors de l'EA. Fascinat per aquests resultats, vaig decidir ampliar el meu coneixement en neuroepigenètica col·laborant amb el dr. Shukkor del Wang Lab a la Universitat Estatal de Geòrgia, EUA A través d'aquesta col·laboració, explorem nous fàrmacs que actuen en enzims clau implicats en la remodelació de la cromatina i la metilació de l'ARN m6A, així com enfocaments duals com G9a/ GSK3 a la senescència patològica.