Universitat Internacional de Catalunya

Ciencias Biomédicas

Ciencias Biomédicas
5
15419
1
Anual
OB
Lengua de impartición principal: inglés

Otras lenguas de impartición: catalán, castellano

Profesorado

Presentación

La asignatura Ciencias Biomédicas se subdivide en 5 sub-grupos que incluye:

 

1-Anatomia de cabeza y cuello

2-Medicina/Patologia Oral

3-Farmacologia

4- Microbiologia

5- Biologia Mol·lecular Bàsica

 

 

CONTENIDOS GENERALES

 

 Una habilidad necesaria del odontólogo especialista, es entender todos los aspectos que ocurren en la cavidad oral y su posible afectación a estructuras circundantes. Además, el odontólogo especializado debe poder dar solución a estos procesos para recuperar el equilibrio natural. En esta materia se aunarán conceptos relacionados con la anatomía de cabeza y cuello y se profundizarán en conceptos de estudio molecular y celular para entender el origen de la patología. Mediante el aprendizaje de técnicas de laboratorio, el alumno aprenderá a realizar diagnósticos, entender el funcionamiento de otras especialidades y plantear soluciones a estos problemas. Se aprenderá a consultar y las fuentes bibliográficas necesarias y se revisarán artículos científicos para entender los últimos avances biomédicos.

 

RESULTADOS DE APRENDIZAJE GENERALES

 

Al finalizar la asignatura, el alumno:

 

Nombra e identifica las estructuras anatómicas principales de cabeza y cuello.

Es capaz de identificar anomalías o alteraciones macro o microscópicas que causan patología.

Aplica las técnicas de laboratorio necesarias para identificar diferentes microorganismos patógenos.

Interpreta y debate los resultados obtenidos para realizar un diagnóstico. 

Analiza e interpreta los resultados obtenidos para determinar la afectación de otros sistemas complejos.

Discute que acciones o fármacos son más adecuado para el tratamiento de la patología diagnosticada.

 

 

1-ANATOMIA DE CABEZA Y CUELLO

 

-Presentación

 

El conocimiento de la anatomía de la cabeza y del cuello y las funciones relacionadas con ellas es imprescindible para la práctica de la Odontologia, en lo que respecta a una especialización más concreta (implantología, periodoncia, etc..) Una buena función del odontólogo especialista es conocer con detalle tanto la morfología normal de cada estructura ósea, vascular y nerviosa, así como su función e implicación en la región donde están las piezas dentarias objeto del trabajo. No hay que olvidar que las estructuras dentarias son complejas y están en relación directa con sistemas neuromusculares complejos y precisan de  control encefálico.

2-MEDICINA/PATOLOGIA ORAL

 

-Presentació

La medicina oral i maxil·lofacial entesa com Medicina Bucal és una assignatura multidisciplinari de l'Odontologia. Requereix d'una permanent interrelació amb altres disciplines de la professió i de la Medicina en general per al diagnòstic i tractament dels casos que es presenten.

L'expressió Medicina Oral confereix a la matèria connotacions comuns amb la Medicina General posant en evidència la coincidència de l'odontòleg amb el metge en molts dels coneixements teòrics i pràctics i la necessitat que l'odontòleg comprengui les bases mèdiques i les repercussions de les patologies sistèmiques o generals o de les síndromes genètics abans d'iniciar el tractament dental, prestant especial atenció a la clínica que es manifesta en l'àrea estomatognàtica.

3-FARMACOLOGIA

- Presentació

La farmacologia constitueix un eix fonamental tant en la pràctica odontològica com en la investigació de nous tractaments terapèutics. Conèixer en profunditat les dianes terapèutiques més importants, els mètodes d’estudi farmacocinètic dels fàrmacs, les noves formes farmacèutiques, estratègies de direccionament i alliberació de fàrmacs, els marges terapèutics i la toxicitat, les diferents reaccions adverses i diferents tipus d’interaccions medicamentoses, és de gran importància per a un desenvolupament adequat d’investigació en el camp de l’odontologia.

 

4- MICROBIOLOGIA

- Presentació

 

La Microbiologia aplicada a l'Odontologia i la Periodòncia és una disciplina fonamentalen la formació dels professionals de la salut bucodental ja que se centra en l'estudi delsmicroorganismes presents a la cavitat bucal i la seva relació amb les malalties bucals.


La cavitat bucal actua com un ecosistema dinàmic que acull una comunitat diversa de microorganismes que conviuen en equilibri. Aquesta microbiota oral té un paperimportant enla digestió ila protecció contra els patògens i pot desencadenar malaltiesdentals com càries i periodontitis quan es desequilibra. Però la microbiologia oral no es limita només a les malalties dentals. La investigació ha revelat connexions entre la microbiologia oraldiverses malalties sistèmiques, incloses malalties cardiovasculars,diabetis, malalties respiratòries, etc. A més, investigacions recents suggereixen que la salut bucodental i la composició del microbioma intestinal estan intrínsecamentrelacionades, donant gran importància a l'emergent microbio oral. - eix intestinal.


En entendre aquesta complexa interconnexió, els futurs professionals de la salutbucodental estaran més preparats per abordar de manera integral la salut dels seuspacients, reconeixent que la boca és molt més que una simple porta d'entrada al sistema digestiu i que la seva microbiologia hi juga un paper. essencial en la salut general de l'individu.

 

5-BIOLOGIA MOL·LECULAR BÀSICA

- Presentació

La biologia molecular és la disciplina científica que pretén estudiar els processos que tenen lloc en els organismes vius des d’un punt de vista molecular, en particular les interaccions entre l’ADN, l’ARN, la síntesi de proteïnes i com es regulen aquestes interaccions.

En aquesta assignatura es presenten els continguts teòrics sobre l’estructura de l’ADN i les proteïnes, la síntesi de proteïnes i la seva regulació i les tècniques de detecció d’ADN/ARN i proteïnes com a material d’autoaprenentatge, amb informació molt esquematitzada, vídeos de suport i proves d’autoavaluació. El contingut metodològic es treballa a través de preguntes breus sobre els resultats d’articles reals d’odontologia en què s’apliquen les diferents tècniques. Per practicar la capacitat d’aprendre de manera autònoma tant el coneixement com els avenços científics, els estudiants han de disseccionar els aspectes més rellevants d’un article de recerca. Finalment, les pràctiques de laboratori compleixen l’objectiu principal d’aquesta assignatura: dur a terme el mètode científic aplicant coneixements teòrics, adquirint habilitats en tècniques de biologia molecular, desenvolupant la capacitat dels estudiants per analitzar críticament els resultats experimentals i emetent les seves pròpies conclusions.

Requisitos previos

No requiere 

Objetivos

1-ANATOMIA DE CABEZA Y CUELLO

Objetivos teóricos: Reconocer y situar.

  1. huesos de la cara 
  2. músculos de la masticación y de la expresión facial 
  3. técnicas de disección 
  4. cavidad oral y orofaringe 
  5. inervación e irrigación faciales 

 

    Objetivos prácticos:           

1.saber identificar las diferentes estructuras anatómicas 

 

2-MEDICINA/PATOLOGIA ORAL

- Objectius

Es posarà especial èmfasi en el concepte de les diferents entitats patològiques, l'etiopatogènia, la clínica i els aspectes diagnòstics, integrant aquesta visió amb altres assignatures de formació bàsica en el currículum com l'anatomia patològica, la radiologia i la patologia medicoquirúrgica.

Pretenem així dotar l'alumne d'aquells coneixements bàsics en aquesta matèria que d'aquesta manera podrà exercir la seva activitat amb una sòlida visió d'interrelació de l'odontologia amb la medicina

3-FARMACOLOGIA

 

- Donar a conèixer els principals fàrmacs empleats en odontologia.

- Donar a conèixer les principals vies d’administració dels fàrmacs i processos d’absorció, metabolisme, distribució i eliminació així com les eines existents per al seu estudi.

-Mostrar les utilitats i el maneig de les principals bases de dades farmacològiques.
Familiaritzar l’alumnat en la lectura, la comprensió i la crítica dels articles científics en farmacologia.

 

4- MICROBIOLOGIA

- Comprendre les implicacions per a la salut bucodental i la malaltia, la microbiologia de la cavitat bucal i la salut del microbioma oral.

- Identificar i classificar els microorganismes del microbioma oral.

- Analitzar la relació entre la microbiologia oral i les malalties periodontals i la càriesdental.

- Desenvolupar habilitats en la recollida de mostres i tècniques de laboratorirelacionades amb la microbiologia oral.

- Aplicar els coneixements adquirits al diagnòstic i tractament de les malalties bucals.

 

5-BIOLOGIA MOL·LECULAR BÀSICA

 

Aprofundir en el coneixement de la biologia molecular i cel·lular, adquirint una visió integradora. Adquirir un coneixement sistemàtic, rigorós i actualitzat, així com una visió crítica, dels principals temes de l’àrea científica d’especialització dins l’àmbit de la biologia molecular i cel·lular.
Adquirir les destreses bàsiques per treballar en el laboratori experimental dins l’àmbit de la biologia molecular i cel·lular.
Adquirir els coneixements i la capacitat per identificar problemes, buscar-hi solucions pràctiques i creatives i aplicar-les en un context de recerca dins l’àmbit de la biologia molecular i cel·lular.
Adquirir la capacitat de planificar i dur a terme un projecte d’investigació.

Competencias/Resultados de aprendizaje de la titulación

  • CN06 - Reconocer el origen y desarrollo de las diferentes patologías que afectan a la cavidad oral, a partir de la interrelación transversal de las ciencias biomédicas.
  • CP06 - Aplicar los tratamientos periodontales avanzados de forma adecuada a cualquier paciente, respetando los derechos fundamentales de igualdad entre hombres y mujeres, y la promoción de los derechos humanos y los valores propios de una cultura de paz y de valores democráticos; utilizando un lenguaje que evite el androcentrismo y los estereotipos.
  • HB06 - Diagnosticar cualquier patología en el ámbito de la periodoncia de la cavidad oral.
  • HB07 - Solucionar los problemas de medicina oral más frecuentes en la población.
  • HB09 - Aplicar los principios que rigen la administración de fármacos en periodoncia e implantes, así como sus indicaciones y forma de utilización.

Resultados de aprendizaje de la asignatura

  • - Ciencias Biomédicas - CN06, HB06, HB07, HB09, CP06 - 1. Identificar las estructuras anatómicas principales de cabeza y cuello. 2. Reconocer anomalías o alteraciones macro o microscópicas que causan patología en la cavidad oral. 3. Identificar los diferentes microorganismos patógenos mediante la aplicación de las técnicas de laboratorio necesarias. 4. Realizar un diagnóstico de las diferentes patologías de la cavidad oral a partir de la interpretación de los resultados obtenidos. 5. Analizar e interpretar los resultados obtenidos para determinar la afectación de otros sistemas complejos. 6. Discutir las acciones o fármacos más adecuados para el tratamiento de patologías diagnosticadas relacionadas con la cavidad oral.

Contenidos

1-ANATOMIA DE CABEZA Y CUELLO

  1. Huesos de la cara 
  2. Músculos de la masticación y de la expresión facial 
  3. Técnicas de disección 
  4. Cavidad oral y orofaringe 
  5. Inervación e irrigación faciales 



2-MEDICINA/PATOLOGIA ORAL

MEDICINA ORAL I MAXIL · LOFACIAL
INTRODUCCIÓ
TEMA 1 . Anatomia , Histologia , Fisiologia , Embriologia , Immunologia , Funcions
TEMA 2 . Anatomia , Histologia , Fisiologia , Embriologia , Immunologia , Funcions
TEMA 3 . Història clínica oral , exploració cav . Oral i annexos . Semiologia . Símptomes : halitosi , xerostomia . TEMA 4 . Proves complementàries : Analítica , Radiologia , Biòpsia , Anat.patológica ...
TEMA 5 . Fàrmacs d'ús en medicina oral . Fórmules magistrals . Preparats . Fitoteràpia
PATOLOGIA MÈDICA MUCOSA

TEMA 1 . La medicina oral en la història de la odonología
TEMA 2 Variants de la normalitat . Lesions fonamentals en pell i mucoses : eritema , pàpula , .... TEMA 3 . Lesions per agents físics , mecànics o químics
TEMA 4 . Infeccions Bacterianes , Víriques i micòtiques
TEMA 5 . Infeccions Bacterianes , Víriques i micòtiques
TEMA 6 . Estomatitis aftosa oral recidivant
TEMA 7 . Liquen pla
TEMA 8 . Pèmfig , pemfigoide
TEMA 9 . Mal. Connectiva : Lupus , esclerodèrmia , Dermatomiositis
TEMA 10 . Lesions mesènquimes
TEMA 11 . Lesions epitelials i pigmentades
TEMA 12 . Patologia de la llengua
TEMA 13 . Patologia dels llavis . Quilitis dolor orofacial

TEMA 1 . Semiologia neuromuscular orofacial
TEMA 2 . Dolor neurogen orofacial : neuràlgia trigeminal , glosofaríngea .. TEMA 3 . Dolor d'origen vascular
TEMA 4 . Analgèsia , Fàrmacs , Acupuntura , Cirurgia

PATOLOGIA glandular

TEMA1 . Anatomia , Histologia , Fisiologia , de les glàndules salivals . TEMA 2 . Saliva : Funció, composició . La saliva com a diagnòstic TEMA 3 . Semiologia glàndules salivals . Tècniques d'exploració TEMA 4 . Patologia inflamatòria i tumoral de glàndules salivals

PATOLOGIES ORALS D'ORIGEN SISTÈMIC

TEMA 1 . Manifestacions orals de la radioteràpia i quimioteràpia .
TEMA 2 . Col · lagenosis : lupus , dermatomiositis , esclerodèrmia , miastènia
TEMA 3 . Malalties secundàries a fàrmacs . Osteoradionecrosis
TEMA 4 . Manifestacions orals de la sida i el pacient inmunodeprimido. Paciente trasplantat TEMA 5 . Malalties digestives : Crhon . / Malalties hematològiques

ALTERACIONS GENÈTIQUES

TEMA 1 . Deformitats del sistema osteomuscular : Querubinismo , Displàsia Cleidocraneal , Disostosis Craneofacial , TEMA 2 . S. de Teacher Collins , S. de Pierre Robin , S.de Hollermann - Streiff , osteopetrosis , Osteogènesi Imperfecta , S. d'Albright , S. d'Ellis - Van Creveld . Síndrome de Down , S. Prader Willi , S. Cornelia de Lange , S. Crit de gat , S.Patau , S.Edward
TEMA 3 . Altres anomalies amb afectació oral : S. de Marfan , malaltia coronària , S.Cromosoma X fràgil ,

 

3-FARMACOLOGIA

Lliçó 1:

-Sedació i anestesia en odontologia

-Anestesia en Odontología

-Analgesics i antinflamatoris en odontologia

 

Lliçó 2:

            -

            -Antibiotics i Antiseptics en odon tologia

            -Bifosfonats i Osteonecrosis dels Maxilars

            -Anticoagulantss i antiagregants plaquetaris


4- MICROBIOLOGIA

-Microbiologia oral: passat, present i futur

-Biologia bàsica dels microorganismes

-El microbioma oral

-Eix oral-intestí

-Microbiota oral humana i la seva modulació per a la salut bucodental

 

5- BIOLOGIA MOL·LECULAR BÀSICA


Capítol 1. Estructura de l'ADN


Capítol 2. Estructura de proteïnes


Capítol 3. Tècniques per a la detecció de DNA/RNA 

Capítol 4. Tècniques per a la detecció de proteïnes 

Capítol 5. Cèl·lules mare


Capítol 6. Enginyeria de teixits ossis


Capítol 7. Pràctiques de laboratori

 

Metodología y actividades formativas

Modalidad totalmente presencial en el aula



1-ANATOMIA DE CABEZA Y CUELLO

Tanto la parte teórica como la práctica serán presenciales.

La parte práctica se hará en la sala de disecciones. Debido al limitado aforo de la sala, se harán dos grupos. Ya se indicará en su momento cuales.


2-MEDICINA/PATOLOGIA ORAL

1. Lliçons magistrals ,

Impartint els coneixements teòrics i pràctics de forma esquemàtica amb gran contingut iconogràfic . Les classes tindran una durada de 2 hores . Es destinarà un temps final ( 15 minuts ) de la classe teòrica per preguntes , clarificació o ampliació de conceptes .

2 . Seminaris

S'efectuaran seminaris per ampliar i consolidar aquells coneixements teòrics importants en els quals serà important la participació activa de l'alumne durant la realització del seminari

3.Mètode del cas


Plantejament d'una situació clínica que utilitzem per repassar i avaluar els coneixements de l'alumne .

4 . Treball

L'alumne ha d'efectuar un treball escrit com a complement de les classes teòriques i es basarà en els temes explicats a classe . Els temes es correspondran amb el temari de l'assignatura Es lliuraran en format Word i en paper a la data indicada . Es presentarà en Arial 10 amb un màxim de 10 pàgines exclòs índex i bibliografia . La bibliografia mínima seran 10 cites . S'hauran de realitzar en grups de 6 alumnes .

5 . Presentacions dels alumnes

L'alumne realitzarà en grup la preparació i la presentació a la classe dels temes adjudicats per consolidar els coneixements i millorar les habilitats i tècniques de presentació oral

Els temes hauran d'exposar a classe en powerpoint en un màxim de 10 minuts , per un sol dels membres del grup i segons un calendari que es publicarà

 

3-FARMACOLOGIA

Metodologia docent: CM Activitats formatives: CT


4- MICROBIOLOGIA

-La metodologia consistirà en una introducció breu al tema sobre microbiologia oral a tractar durant la sessió.

-Després d'això es llegirà un article científic relacionat i s'hisolucionaran un seguit de preguntes amb els punts clau del tema.

-A més, mitjançant el Moodle, amb fòrums, els alumnes podran iniciar debats, compartir informació rellevant sobre preguntes relacionades amb l'assignatura.


5- BIOLOGIA MOL·LECULAR BÀSICA

Tema Material didàctic: el proporciona el professor a la plataforma Moodle - Metodologia i activitats formatives (totalment presencial)

 

Sistemas y criterios de evaluación

Modalidad totalmente presencial en el aula



1-ANATOMIA DE CABEZA Y CUELLO

Se realizará un examen tipo test de múltiples opciones con una respuesta válida sobre la parte teórica. Hay que aprobar con un 5.

La parte práctica también se puntuará.


2-MEDICINA/PATOLOGIA ORAL

Examen final teòric 70% . Es realitzarà un examen parcial alliberador la nota en cas d'aprovar només és vàlida per a la primera convocatòria Pràctiques / Seminaris 25%
Treball 5%

L'examen final teòric , serà de 40 preguntes de resposta múltiple ( 5) , amb 1 única resposta correcta . L'examen pràctic constarà de 10 casos amb resposta múltiple ( 5) i una única correcta . Una resposta errònia restarà 0,20 punts .

L'assistència a seminaris pràctics és obligatòria i es passarà llista. A partir de dues faltes , les pràctiques es consideraran suspeses i l'alumne no podrà presentar-se a examen pràctic

En el treball escrit s'avaluarà : presentació , estructuració , contingut temàtic i bibliografia i es presentarà i defensarà en alguna reunió científica que s'anunciarà amb antelació

La nota global per aprovar serà un 6


3-FARMACOLOGIA

Avaluació continuada (70-100%)
RC (0-30%)


 

4- MICROBIOLOGIA

 

-Avaluació contínua - EC (10%): 

-Resolució de casos - RC (40%)

-Prova final - PFE (50%)

 

*El professor es guarda un 10% extra per motius d'excelencia.


5- BIOLOGIA MOL·LECULAR BÀSICA

Exàmens dels capítols 1, 2 i 5: 30 %

Exercicis dels capítols 3 i 4: 30 %

Exercici del capítol 6: 10 %

Pràctiques de laboratori: 30 %

L’assistència a les pràctiques de laboratori és obligatòria.

Per poder fer mitjana cal treure, com a mínim, un 5 en totes les parts avaluades.

Els exàmens seran tipus test amb 4 opcions de resposta i només 1 de correcta. Els encerts compten +1 i les errades –0,33.

Les dates de disponibilitat de cada capítol (material, activitats i exàmens) s'indiquen al Moodle.

Bibliografía y recursos

1-ANATOMIA DE CABEZA Y CUELLO

Anatomía de la Cabeza para odontólogos. Velayos JL, Santana HD. 4ª edición. Medica Panamericana: Buenos Aires;  Madrid: 2007

• Netter. Anatomía de la cabeza y cuello para odontólogos. Norton NS. Netter FH.  Elsevier- Masson Barcelona. 2007.

• Nervios Craneales. En la salud y la enfermedad. Wilson-Pauwels L, Akeson EJ, Stewart PA, Spacey SD. 2ª ed. Medica Panamericana: Buenos Aires; Madrid: 2008.

• Atlas de Anatomía Humana. Sobotta Becher. Tomo I. 22 Ed. Medica Panamericana: Buenos Aires;  Madrid: 2007

• Prometeus. Atlas de Anatomía. Tomo 3 cabeza y Neuroanatomia.  SchünkeM,Schulte, Schumacher U. Medica Panamericana: Buenos Aires;  Madrid: 2007

• Atlas  de Anatomía Humana. Estudio fotográfico del Cuerpo humano. Rohen JW, Lütjen-Drecoll, Yokochi C. 6ª ed. Elsevier. Barcelona. 2007.

• Anatomía Humana. Texto y  Atlas en color. Gosling JA, Harris PF, Humpherson JR, Whitmore I, Willan PTL.  2 Ed. Tomo 2. (Cap 7: Cabeza y cuello). Mosby/ DoymaLibros. Madrid: 1994.

• Principios de Anatomía y Fisiología. Tortora GJ, Derrickson B. 11ª ed. Medica Panamericana: Buenos Aires;  Madrid: 2006

• Anatomía y Fisiología. Thibodeau-Patton Ed. Elsevier-Mosby. 6ª edición 2007

• Tratamiento de Oclusión y afecciones temporomadibulares. Okeson JP.  4ª ed.  Harcourt Mosby. Madrid 1998

• Anatomia Oral.  Sicher/ Du Brul. Du Brul E LL. Doyma  Barcelona: 1988

• Fichas de Autoevaluación. Netter Anatomía. Cabeza y cuello. Hansen JT, Netter FH. 2ª ed. Elsevier- Masson Barcelona. 2007.

• Laminas Mudas. Prometeus. Texto y Atlas de Anatomía. Tomo 3 cabeza y Neuroanatomia.  Schünke M,Schulte, Schumacher U. Medica.  Panamericana: Buenos Aires;  Madrid: 2007

• Anatomy.tv powered by primal pictures .Anatomía en 3D online


2-MEDICINA/PATOLOGIA ORAL

Scully C.
Oral and Maxillofacial Medecine.
Ed. Churchill Livingstone Elsevier, 2a edición 2008.

Bagan / Ceballos / Bermejo / Aguirre / Peñarrocha Medicina oral
Ed. Masson SA, 1995.

Bermejo
Medicina bucal vol. I y vol. II Ed. Sintesis SA, 2000

Laskaris
Pocket Atlas of Oral Diseases Ed. Thieme, 1998

Bascones / Llanes
Medicina bucal vol I y vol. II
Ed. Avances Médico Dentales, 2a edición 1996

Wood / Goaz
Diagnóstico diferencial de las lesiones orales y maxilofaciales Ed. Hardcourt Brace, 1998

Ceballos / Bullon /Gandara / Chimenos / Blanco / Martinez / Garcia Medicina Bucal práctica
Ed. Danu SL., 2000

Bascones / Manso

Epidermiolisis bullosa , Mucopolisacaridosi . Inf Bourneville

Dolor orofacial
Ed. Avances Médico Dentales, 2a edición 1997

Fonseca
Oral and Maxillofacial Surgery, vol. 1,4,5,6 Ed. Saunders. 2000

Marx / Stern
Oral and Maxillofacial Pathology Ed. Quintessence. 2003

Myers / Suen
Cancer of the Head and Neck Ed. Saunders, 3a edición, 1996

Langlais / Langland / Nortjé Diagnostic Imaging of the Jaws Ed. Williams & Wilkins, 1995

Gorlin / Cohen / Levin
Syndromes of the Head and Neck Ed. Oxford, 1990

Pilch
Head and Neck Surgical Pathology Ed. Lippincott Williams & Wilkins, 2001

Barnes / Eveson / Reichart / Sidransky
Pathology and Genetics of Head and Neck Tumors. Classification of Tumors IARC Press, 2005


3-FARMACOLOGIA

John A. Yagiela, Frank J. Dowd, Bart Johnson, Angelo Mariotti, Enid A. Neidle. “Pharmacology and Therapeutics for Dentistry.” Mosby Elsevier

H. P. Rang, M. Maureen Dale. “Pharmacology”. Elsevier. Churchill Livingstone
Laurence L. Brunton, Bruce A. Chambner, Bjorn C. Knollman. “Goodman and Gilman's The Pharmacological

Basis of Therapeutics”.Mc Graw Hill Medical
J Flórez, JA Armijo, A Mediavilla. Farmacología humana. Masson.

http://www.fda.gov/ http://www.ema.europa.eu/ema/ http://www.aemps.gob.es/ http://www.vademecum.es/ http://www.pharmacoepi.org http://www.eurodurg.com


4- MICROBIOLOGIA

- Marsh, P. D., Martin, M. V., & Lewis, M. A. O. (2011). Oral Microbiology.

- Rose, L. F. (2015). Clinical Microbiology for the General Dentist.

- Lamont, R. J., & Hajishengallis, G. N. (2019). Oral Microbiology and Immunology.

- Samaranayake, L. P., & Lewis, M. A. O. (2009). Essential Microbiology for Dentistry.


5- BIOLOGIA MOL·LECULAR BÀSICA

Alberts B, et al. Molecular Biology of the cell. 6th edition Garland Science, 2015.
Lodish H, et al. Molecular Cell Biology. 7th edition Macmillan Learning, 2013 (existeix 8th edition, 2016).
Nelson DL, Cox MM. Lehninger Principles of Biochemistry. 6th edition Macmillan Learning, 2013 (existeix 7th edition, 2017).
Watson J, et al. Molecular Biology of the Gene. 7th edition Pearson, 2013