En què consisteix un procés de coaching?
Un procés de coaching és un procés de transformació que requereix temps i que ajuda la persona que l’inicia a créixer, a sortir de la zona de confort en la qual es troba estancada per agafar les regnes de la seva vida i resoldre els problemes o aconseguir els canvis i objectius desitjats. Aquest procés requereix el màxim esforç i dedicació per part de coach i coachee. Una bona relació de confiança i compromís entre tots dos és imprescindible per aconseguir treure la millor versió del coachee i aconseguir que al final del procés de coaching s’acabin aconseguint els objectius marcats des d’un principi.
Com sé que necessito un coach?
El fonamental del coaching és que ajuda al fet que l’individu aconsegueixi els objectius que es proposi a partir dels recursos que té al seu abast. Si estàs en un moment de la teva vida en què tens clar que alguna cosa ha de canviar en el teu interior, i estàs preparat per experimentar una transformació per poder continuar avançant, pot ser que desitgis un coach.
Si et trobes en una situació d’incertesa, vols canviar de trajectòria professional, necessites avançar en la teva carrera, has arribat en una cruïlla o simplement necessites conciliar-te amb la teva vida personal pot ser que la solució sigui optar pels serveis de coaching que t’oferim.
Quan és un bon moment per iniciar un procés de coaching?
El moment idoni per endinsar-se en un procés de coaching depèn de cada persona i no té res a veure amb aspectes com l’edat o la trajectòria professional de l’individu. Sempre és un bon moment per iniciar un procés de coaching si:
- Tens uns objectius i vols aconseguir-los.
- Tens alguna dificultat o problema que t’impedeixi aconseguir les teves fites, vols reenfocar la teva vida i trobar-hi el sentit.
- Et sents estancat sense saber com començar un projecte, meta personal o professional.
- Necessites conciliar-te amb la teva vida personal i vols trobar un equilibri entre la teva vida privada i la teva vida professional.
- Sents que necessites un canvi en la teva vida, que faci que algunes coses tinguin més sentit per a tu.
- Vols descobrir o potenciar les teves fortaleses, els teus talents i la teva missió, per treure la millor versió de tu mateix i ajudar a canviar coses.
El coaching crea dependència?
No. En cap moment es crea una dependència emocional ni psicològica durant les sessions de coaching. El coachee busca el suport, l’ajuda o acompanyament d’un coach per maximitzar una oportunitat o assolir els seus objectius, però en cap cas d’una forma depenent. És important destacar que es tracta d’un procés que té un principi i un final.
Quines eines utilitza el coach en la seva feina?
El coach utilitza les competències següents:
- L’escolta profunda
- La mirada: judicis i etiquetes
- La presència
- La creativitat i la intuïció
- Les preguntes potents
- Les metàfores
- El joc
- La intel·ligència emocional (treballa les emocions)
De què pots conversar amb el teu coach?
De tot. Pots presentar-li els teus problemes, dubtes, preguntes i sensacions. Podeu parlar dels teus canvis i desafiaments, de les teves decisions, de les teves pors i sentiments.
Des d’un punt de vista més professional, amb el coach pots parlar de la teva gestió del temps, la manca de motivació, les metes que vols aconseguir, els projectes que vols iniciar, etc.
I si no sé quins són els meus objectius?
El coaching ajuda la persona a descobrir els seus objectius i il·lusions, i a aprendre a fer-los conscients un cop definits correctament, ja que normalment són presents en l’inconscient. El coaching permet al coachee fixar els seus propis objectius i li proporciona eines per arribar-hi.
Necessito tenir experiència prèvia amb un coach per apuntar-me a les sessions de coaching de UIC Barcelona?
No, ja que el servei de coaching que oferim està disponible per a tots aquells que desitgin un canvi o transformació en la seva vida, independentment de la seva experiència en el món del coaching.
En quant de temps veuré els resultats?
Dependrà de molts factors. El primer i el més important és la teva implicació i compromís. Així i tot, és important tenir en compte que els canvis en les persones no són immediats, sobretot si volem que siguin perdurables en el temps.
Quines altres formes d’acompanyament hi ha?
El coaching conviu amb un altre tipus de processos d’acompanyament, com poden ser el mentoring, la teràpia, la consultoria o l’acompanyament espiritual. La majoria dels processos d’acompanyament tenen propòsits semblants, però els diferencia la metodologia: en el del coaching és la “no directivitat” (vegeu l’apartat “definició i objectius” enllaç).
Qui participa en un procés de coaching?
En el procés de coaching plantejat en aquest programa, la relació de coaching tindrà lloc entre:
- El coachee: és la persona que planteja i treballa els seus objectius de canvi. És el protagonista en el procés i ha de tenir un autèntic compromís amb el canvi que vol dur a terme. Per això, el coachee lidera el seu procés i marca la direcció cap a on vol anar.
- El coach: és el professional que acompanya el coachee en el procés de canvi, posant al seu servei les seves competències, talents i eines. Colidera el procés de coaching, però no el dirigeix, sinó que acompanya el coachee en la direcció que aquest li ha marcat.