Directorio

DORIA ALBURQUERQUE, Sergio

Departamento de Ciencias de la Comunicación

DORIA ALBURQUERQUE, Sergio

CV

Perfil del profesor

Ciencias de la Comunicación, Facultad de Ciencias de la Comunicación. Universitat Internacional de Catalunya

Formación académica

Llicenciat en Ciències de la Informació, branca Periodisme, per la Universitat
Autònoma de Barcelona (promoció 1977-1982). Premi Air France de Llicenciatura.

Membre del Col.legi de Periodistes de Catalunya amb el número 85.044.

Certificat d’Aptitud Pedagògica, especialitat Geografia i Història. Institut de Ciències de
l’Educació. Universitat de Barcelona.

Magíster en Ciències de la Comunicació. Programa de la Universitat Autònoma de
Barcelona 1993-1995.

Doctor en Ciències de la Comunicació per la UAB amb la tesi "La voluntat cosmopolita,
Imatges Setmanari Gràfic d’Actualitats", sota la direcció de Joan Manuel Tresserras.
Les seves línies de recerca passen pel Periodisme Cultural, Història del Periodisme a
Catalunya, narrativitat dels gèneres periodístics, proyecció de les mentalitats a partir
de les publicacions periòdiques i setmanaris com a fonts de documentació històrica.

Experiencia profesional

De 1977 a 1983:
Col.laborador a Mundo Diario (1977) i a diverses publicacions: Tecno-Hotel (turisme i hosteleria), Trenc d’Alba (revista de barri) i Freeway (revista urbana de lleure).

Entre els anys 1979 i 1980 treballa als tallers de La Vanguardia.

Redactor d’Informació Local a Diario de Barcelona (1982-1983).

Redactor al Gabinet de Publicacions de Fira de Barcelona (1983).

Col.laborador del programa cultural radiofònic En escena (Ràdio Cornellà) i dels espais cinematogràfics Imatges (Ràdio 4) i Avui sessió contínua (Ràdio Avui).

De 1984 a 1991:
El gener de 1985 i fins al 1991 accedeix a la direcció del setmanari barceloní Guía del Ocio, publicació que aplega informació sobre les activitats culturals i de lleure que tenen lloc a Barcelona: cartelleres, crítiques de cinema, teatre, llibres, art, música, gastronomia, viatges, etc. S’encarrega de la direcció periodística, la supervisió d’originals, el control del procés editorial, la selecció dels temes, la coordinació d’una vintena de col.laboradors i les relacions amb els diversos estaments culturals de la ciutat. Durant la seva etapa com a director, Guía del Ocio augmenta de 80 a 120 pàgines, amb un tiratge mitjà de 25.000 exemplars.

Fins a l’octubre de 1991 és redactor en cap de la revista Teletodo, suplement de televisió del diari El Periódico. S’en ocupa de la reordenació de les seccions i de la programació dels temes, en coordinació amb la direcció dels suplements.

De 1992 a 1994:
Del gener al maig de 1992 col.labora en la recerca de dades, redacció i edició del Llibre d’Historials del COOB’92, dins el Pla d’ajut a la recol.locació de l’Àrea de Recursos Humans. La seva tasca consisteix en unificar criteris redaccionals per a l’edició del libre que aplega els currículums del personal que treballa a l’ens olímpic.

Del juny al setembre de 1992 treballa de redactor al suplement de cultura d’El Periódico. Entre les seves responsabilitats figura la redacció d’articles i la relació amb els col.laboradors del Suplement de l’Olimpiada Cultural.

Durant els anys 1993 i 1994 és redactor de la revista d’economia Catalunya Empresarial. Col.labora també al Quadern del diari El País, a la revista Barcelona Divina, a la secció cultural del butlletí Circular Farmacèutica i fa reportatges d’economia per a la revista Amec Export.

De 1995 a 1999:
Entre l’abril i el setembre de 1995 treballa de redactor al Grup Heres –Pronto, Tele Indiscreta, Clan-. Entre les seves funcions, destaca la preparació de guions per a la publicació de narracions per capítols. Durant l’estiu de 1995 substitueix a la subdirectora de la revista Pronto. Acabat el contracte, continua col.laborant durant un any amb les revistes del grup.

El setembre de 1995 publica un llibre sobre la història i l’urbanisme al barri barcelonía de La Guineueta, dins de la col.lecció Els barris d’Adigsa.

Crític literari del diari Avui d’ençà del 1991 fins al 1998, col.labora des del 1995 com a columnista i redactor a la secció de Cultura del diari ABC. Redactor del Correo de las Letras de l’editorial Plaza & Janés col.labora amb temes de lleure, turisme i cultura a les publicacions mèdiques Medical news, Forum, Federación farmaceutica i El farmaceutico.

El 1998 és guardonat pel Gremi d’Editors de Catalunya amb el XIII premi Atlàntida en reconeixement a la seva tasca com a crític literari i articulista cultural.

De 2000 a 2002:
El gener de 2000 s'incorpora a la Universitat Internacional de Catalunya com a professor associat per impartir classes d' Expressió lingüística avançada (llengua) els cursos 2000-2001, 2001-2002 i 2002 2003 al segon curs d'Humanitats i a un grup de Tercer desenvolupant les corresponents tutories.

El setembre de 2001 amplia la seva dedicació universitària en impartir l'asignatura d'Història del Periodisme.

D'ençà del 2002 dirigeix la tesi doctoral del professor Xavier Rius: Joan Puig i Ferrater: entre el periodisme i la literatura. A més, participa en diversos seminaris d'Humanitats i coordina treballs acadèmicament dirigits.

El novembre de 2001 s'incorpora com a redactor de plantilla al diari ABC on col.laborava des del 1995. S'adscriu a la secció de Cultura. Participa com a comentarista al programa de ràdio de Catalunya Cultura Fum d'Estampa.

De 2003 a 2007:
Crític literari al suplement cultural del diari ABC, crític teatral i cronista cultural. També col.labora a les revistes El Farmaceutico, Revista de Libros, Turia, Barcelona educació publicacions de la Fundació Gran Teatre del Liceu i Barcelona Metròpolis Mediterrània. Professor de Teoria i Història del periodisme a la Universitat Ramon Llull i Univesitat Internacional de Catalunya. Professor de Periodisme Cultural i Llengua a la UIC on també imparteix classe als posgraus sobre Periodisme esportiu i El repte de saber (curs 2005-2006 i 2006-2007).

Coeditor amb Sergio Vila-Sanjuan del llibre commemoratiu de l'Any del Llibre i la Lectura 2005, Passejades per la Barcelona literària (Fundación Germán Sánchez Ruiperez-Edicions 62-Institut de Cultura de Barcelona, 2005).

Del 5 de febrer al 28 de març de 2007 coordina el seminari Com ens venen les notícies. Les entranyes del Periodisme auspiciat per l’obra social de "la Caixa" a CaixaFòrum amb la participació d'una trentena de professionals del món de la premsa.

Els mesos d'abril i maig de 2007 imparteix el curs de postgrau Les quatre estacions de Gaziel del departament de Recerca i Formació de la Universitat de Girona. Amb motiu del 120 aniversari del naixement d'Agustí Calvet a Sant Feliu de Guíxols participa al documental L'home és el tot de l'Associació de Cultura El Mall i el 28 d'abril pronuncia una conferéncia sobre els anys de Gaziel com a director de La Vanguardia. Així mateix col.labora amb els tallers de recerca al voltant del periodista barceloní.

De 2007 a 2021

L’abril de 2008 publica l’edició crítica de les novel.les completes d’Ignacio Agustí (quatre volums a la Biblioteca Castro).

El novembre de 2008 publica Guía de la Barcelona de Carlos Ruíz Zafón (Planeta), traduït, fins ara, a set llengües.

Coordinador del cicle Les arts del diàleg. Literaturas peninsulars en connexió (2008-2009). Caixafòrum. (Barcelona, Girona, Tarragona i Palma de Mallorca).

Coordinador del Màster de Cultura Històrica i edició de la Universitat de Barcelona.

Des de novembre de 2007 és professor de seminari al Màster oficial en reporterisme avançat de la Facultat de Comunicació Blanquerna. Universitat Ramon Llull-Grup Godó.

Professor associat al departament de Periodisme i al Màster de Periodisme Esportiu de la Universitat Internacional de Catalunya.

Ponent a la jornada “L’activitat periodística de Jaume Vicens Vives”. Universitat Internacional de Catalunya, 22 de noviembre de 2010

Ponent al Congrés Internacional “El Ojo de Polisemo IV”: “La literatura en la prensa escrita”. Universitat Pompeu Fabra, 10, 11 i 12 de maig de 2012.

El juny de 2013 publica Ignacio Agustí. El árbol y la ceniza (Destino), primera biografia de l’autor de Mariona Rebull.

Participa a la XXIII conferencia anual de la Societat Catalana de Comunicació: “La formación en comunicació: reptes i estratègies per la captació de talents”. Girona, 7 de juny de 2013.

Ponent entre 2012 i 2019 als congressos de Periodisme Cultural que organitza la Fundación Santillana a la Universidad de verano Menéndez Pelayo.

Autor de la novel.la No digas que me conoces (Plaza & Janés, 2015)

Autor del capítol sobre les publicacions gràfiques a Catalunya dins de la “Història del Periodisme Català” (Sapiens, 3 volums, 2016)

El 2018 publica La verdad no termina nunca, novel.la a la qual seguirà el 2021 Antes de que nos olviden. Amdúes a l’editorial Destino.

Pel que fa a la recerca periodística destacar les antologies Un país en crisis. Crónicas españolas de los años treinta (2018) y Mujeres en primera plana (2020).