14/05/2022

Afectivitat i acompanyament des de l’escola i l’església, eixos de la segona jornada del I Workshop Internacional sobre Acompanyament Familiar

Nieves González Rico, directora acadèmica de l’Institut Desenvolupament i Persona de la Universitat Francisco de Vitoria i del Programa “Aprendamos a Amar”, ha obert la segona jornada del I Workshop Internacional sobre Acompanyament Familiar que organitza UIC Barcelona del 13 al 15 de maig. Llicenciada en Medicina i Cirurgia per la Universitat de Valladolid i màster en Sexologia, González Rico ha ofert una ponència sobre maduresa i llibertat afectiva.

La ponent ha explicat que “podem parlar de maduresa afectiva quan fem la feina de ser capaços de fer-nos responsables, dialogar per conèixer-nos i prendre decisions que ens acostin als anhels que tenim de justícia, bellesa, bondat…”. En aquest sentit, ha comentat que com que “el cor és intel·ligent”, “la clau és aprendre a estimar la circumstància, i necessitem ser acompanyats per arribar-hi; no és malgrat les circumstàncies que hi arribarem, sinó a través de les circumstàncies”. Gómez Rico ha concretat que és recomanable fer-ho ”des de l’amabilitat i la gratitud, no des de la queixa permanent” i, en resum, ha destacat que el més important en aquest acompanyament és “generar relacions, tenir cintura i establir espais”.

A continuació, al Workshop hi ha intervingut Rafael Lafuente, expert en educació afectivosexual per la Universitat Catòlica San Antonio de Múrcia i monitor d’educació afectivosexual d’adolescents per TeenStar. El també professor al Col·legi Retamar de Madrid ha relatat com es pot acompanyar les famílies des de l’escola: “capacitant i formant”.

“Cal capacitar i motivar el professorat, i els pares i mares: donar-los eines per teixir una xarxa en què família i escola parlin el mateix idioma i remin en una mateixa direcció. Família i escola treballen junts”. Lafuente ha insistit que “la gent es juga la felicitat dins de casa seva, i de manera irònica ha recordat que “els nens no venen de París sinó d’uns pares que s’estimen”.

Durant la jornada també hi ha hagut la ponència de Juan José Pérez-Soba, professor ordinari de l’Institut Juan Pablo II sobre matrimoni i família de Roma. Autor de diferents llibres de recerca com  Amor es nombre de persona, El corazón de la familia o Creer en el amo, Pérez-Soba ha parlat sobre l’acompanyament a les famílies des de l’església. “Quan una persona té gana sap que l’Església li oferirà ajuda. Quan una família té dificultats en les relacions, l’Església pot oferir també atenció, suport i ajuda. Per tant, es tracta d’acompanyar les famílies en la vida quotidiana”, ha relatat Pérez-Soba.

Demà tindrà lloc la tercera jornada del workshop, amb una ponència de tancament de la neuropsiquiatra Mariolina Ceriotti, titulada “Crisi i renaixement de la parella”.

Podeu veure aquí totes les càpsules informatives del I Workshop Internacional sobre Acompanyament Familiar.