16/03/2022

Alberto T. Estévez i Yomna Abdallah plantegen l’ús de biomaterials en l’àmbit de l’arquitectura per avançar cap a un futur més sostenible

Els dos professors de UIC Barcelona School of Architecture intervenen com a conferenciants principals en un congrés científic sobre biomaterials i nanomaterials

El 10 de març passat, els professors de UIC Barcelona School of Architecture Alberto T. Estévez i Yomna Abdallah van intervenir en la “5th International Conference on Biomaterials and Nanomaterials”, organitzada per Allied Academies, per presentar la seva línia de recerca centrada en el desenvolupament de biomaterials per aplicar-los en l’àmbit de l’arquitectura.

En la seva conferència, que es va desenvolupar amb el títol “Biomaterials & Architecture: A Possible Future” (‘Biomaterials i arquitectura: un futur possible’), tots dos professors van exposar alguns dels seus projectes centrats en la generació de biomaterials a partir de l’ús d’argiles i materials biocompostos procedents, principalment, de desfets agrícoles. També van presentar altres materials bioactius en els quals estan treballant i que incorporen cèl·lules vives (com algues, fongs, bacteris i cèl·lules d’os) i cèl·lules malignes presents en alguns mamífers (principalment osteosarcoma).

Aquest tipus de biomaterials s’han desenvolupat mitjançant tècniques de biofabricació, l’ús d’algorismes bioapresos i les últimes tècniques d’impressió 3D. “L’aplicació d’aquests materials inclou el desenvolupament de biosistemes —com la bioreparació, la bioelectricitat o la biomineralització— i té per objectiu poder desenvolupar una arquitectura més sostenible, autònoma i morfogenètica”, expliquen els investigadors.

Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS)