03/12/2021

Alfons Puigarnau presenta el seu últim llibre a UIC Barcelona acompanyat de diversos acadèmics i membres de la comunitat universitària

En l’acte de presentació, van participar-hi també els alumni Ignacio Infiesta i Marcos Puig, que van col·laborar en el llibre

El 29 de novembre passat, l’auditori de l’edifici Delta de UIC Barcelona va acollir l’acte de presentació del llibre Hitchcock: Anatomía del suspense. Espacios y lugares, del professor de UIC Barcelona School of Architecture, Alfons Puigarnau. Al començament de l’acte, el professor va dur a terme un repàs per la seva trajectòria docent a UIC Barcelona i va explicar la gènesi del llibre, que recull alguns dels seus ensenyaments com a professor universitari centrats en la filmografia del cineasta britànic. “Des de 2008, en l’assignatura d’Ètica, hem recorregut al suspens de la filmografia de Hitchcock com a eina per ensenyar als estudiants d’Arquitectura noves categories en la projecció d’espais”, va exposar. 

A continuació, va intervenir-hi Pere Campanario, representant de l’editorial del llibre, McGraw Hill Education. Campanario va explicar que l’edició d’aquest llibre va ser “un procés exigent i molt enriquidor” perquè trenca amb la línia habitual de l’editorial. José Enrique Ruiz-Domènec, catedràtic d’Història de la Universitat Autònoma de Barcelona, va ser el següent a intervenir i va destacar el valor del llibre assenyalant que “aconsegueix situar el suspens com a element cultural a través del qual entendre el límit de la filosofia actual. És un llibre magnífic”. Després de Domènec, va ser el torn de Jaume Aurell, també catedràtic d’Història de la Universitat de Navarra i president del Centre Interdisciplinari de Pensament de UIC Barcelona. En la seva intervenció va assenyalar que “és molt difícil entendre grans obres del cinema sense l’anàlisi d’experts com Alfons Puigarnau qui, en aquest llibre, exerceix a la vegada d’historiador, crític literari i crític cinematogràfic”. L’acte el va tancar el professor de Belles Arts de la Universitat de Barcelona, Oriol Vaz-Romero Trueba, qui va explicar que “la gran qualitat d’aquest llibre és que, a partir de documents visuals, aconsegueix explicar la filosofia estètica del suspens”. 

En la presentació del llibre, hi van participar, també, els alumni de UIC Barcelona School of Architecture, Ignacio Infiesta i Marcos Puig, que han col·laborat en el llibre. A més a més, també van acompanyar el professor familiars, diversos membres de la comunitat universitària i professors de UIC Barcelona School of Architecture, com Íñigo Ugalde, Albert Estévez, Borja Ferrater, Maria Isabel Gabarró i Ricardo Gómez Val. 

Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS)