- Més vistos
- Darrera visualització
Alfonso Méndiz pren possessió oficialment com a rector de UIC Barcelona i inaugura el curs acadèmic 2021-2022
L’acte solemne de presa de possessió del rector ha tingut lloc avui a l’Aula Magna de la Universitat. Després de la presa de possessió, s’ha iniciat l’acte d’inauguració del curs acadèmic 2021-2022, amb una lliçó inaugural a càrrec d’Anna Gener, CEO de la consultora immobiliària Barcelona Savills Aguirre Newman, titulada “Lideratge en valors”.
El Dr. Alfonso Méndiz Noguero (Barcelona, 1961) avui ha pres possessió oficialment del càrrec com a rector de UIC Barcelona a l’Aula Magna de la Universitat. L’acte solemne ha estat presidit pel president del Patronat de la Universitat, el Sr. Miguel Ángel Cazcarra, i ha tingut el cerimonial propi de la presa de possessió: el rector sortint, el Dr. Xavier Gil, ha ofert els atributs de rector al nou rector, el Dr. Alfonso Méndiz: bastó de comandament, medalla, guants i birret.
El Patronat Universitari anunciava el mes de maig passat que el Dr. Méndiz prendria el relleu del Dr. Xavier Gil, rector que va encadenar, des del 2015, dos mandats consecutius al capdavant de la Institució. D’aquesta manera, Alfonso Méndiz es converteix en el cinquè rector de UIC Barcelona, fundada l’any 1997, després de la gestió dels seus antecessors, els doctors Jordi Cervós, Josep Argemí, Pere Alavedra i Xavier Gil.
Alfonso Méndiz és llicenciat i doctor en Ciències de la Informació per la Universitat de Navarra i és catedràtic de Comunicació Audiovisual i Publicitat per la Universitat Internacional de Catalunya. Fins a l’1 de setembre, assumia el deganat de la Facultat de Ciències de la Comunicació i impartia classes de Teoria i Història de la Publicitat a la Facultat. Aquest curs té previst mantenir la docència i la mentorització d’alumnes, que compatibilitzarà amb les seves noves responsabilitats institucionals.
Solemne acte d’obertura del curs 2021-2022
Després de la presa de possessió, l’acte ha continuat amb la inauguració del curs acadèmic 2021-2022. En primer lloc, s’ha fet la lectura de la memòria acadèmica del curs 2020-2021, a càrrec de la secretària general de la Universitat, Belén Castro, memòria que està disponible al web. La secretària general ha enumerat les iniciatives posades en marxa en l’àmbit de docència, les fites aconseguides en recerca i transferència de coneixement i les accions de compromís social impulsades per la Institució, alineades amb els valors de UIC Barcelona. Després de recollir aquestes fites, ha donat pas a una videomemòria que recull el curs 2020-2021 en xifres.
A continuació, sota el títol “Lideratge en valors”, la CEO de Barcelona Savills Aguirre Newman ha impartit la lliçó inaugural de l’acte d’obertura del curs acadèmic. La ponent ha emfasitzat que la nostra societat té molts reptes al davant —entre els quals ha esmentat l’emergència climàtica, la revolució tecnològica o la necessitat d’una adequada cohesió social— i ha afirmat que per resoldre’ls cal emprendre una “profunda reconstrucció econòmica i cultural”.
Pel que fa a la reconstrucció econòmica, Gener ha destacat que “Europa ens brinda una oportunitat d’or, amb el fons Next Generation, per modernitzar la nostra economia i millorar les nostres ciutats”. Més enllà dels fons, ha afegit, “també necessitem uns valors que ens identifiquin i un marc cultural i intel·lectual que doni forma a la reconstrucció que necessitem emprendre. En aquest sentit, ha explicat que “és extraordinàriament inspiradora la iniciativa anunciada per Ursula von der Leyen sobre la creació d’una Nova Bauhaus Europea; un espai de cocreació que porti Europa al lideratge en economia circular”.
Per a la ponent, la visió humanística és clau per desenvolupar amb èxit qualsevol activitat professional: “És clau entendre el comportament humà: la tecnologia, la robòtica o la intel·ligència artificial mai podran substituir un pensament que tingui en compte les emocions i l’ànima humana”. En aquest sentit, Anna Gener ha recalcat que “els valors no constaran en el vostre currículum, però seran imprescindibles per liderar el món que us trobareu quan acabeu els estudis. L’única llibertat possible, la interior, s’obté a còpia d’incorporar valors a la nostra vida. Calen professionals amb valors sòlids, perquè necessitem construir un nou paradigma empresarial, més connectat amb les necessitats de la societat”.
Finalment, ha acabat la seva ponència inaugural animant tota la comunitat universitària a contribuir a millorar la societat: “Feu coses per a la vostra societat; és a les vostres mans que tinguem una societat més sostenible, més innovadora, més cohesionada i més lliure”.
A continuació, el rector de la Universitat, Alfonso Méndiz, ha impartit un discurs d’agraïment especial a tota la comunitat universitària, lloant la feina i l’esforç realitzats. Méndiz ha instat a continuar treballant en la línia de l’excel·lència, sempre amb il·lusió, compromís, optimisme i cordialitat. En el seu discurs, el rector ha posat com a exemple de vida la científica Marie Curie, per la seva gran aportació a la ciència, però també pels seus valors: “Per la seva vida inspiradora, per la tenacitat en l’estudi i la recerca, i per la generositat amb la seva família i col·laboradors. En definitiva, per aplicar la seva ciència en favor dels altres”. Méndiz també ha tingut un record per a tots aquells que ens han deixat, “alguns per culpa d’aquesta pandèmia, que ha volgut aturar les nostres vides, però que ja estem vencent gràcies a la ciència i a la solidaritat”.
L’acte l’ha clausurat la consellera de Recerca i Universitats de la Generalitat de Catalunya, Gemma Geis. La consellera ha destacat en el seu discurs que “Al llarg d’aquests primers mesos hem explicat quines són les parets mestres de la política universitària i de recerca en el marc d’un dels eixos de l’acció de govern basat en l’economia del coneixement. Cal reforçar el sistema universitari i de recerca, vertebrant i cohesionant el país a través del coneixement, impulsant polítiques de transferència i d’innovació, defensant obertament un model d’universitat compromesa, crítica i lliure: una universitat oberta al món, però que defensi la llengua catalana com a llengua pròpia de Catalunya”.
L'acte ha finalitzat amb el tradicional “Gaudeamus Igitur” i s’ha donat així per inaugurat el curs acadèmic 2021-2022.