- Més vistos
- Darrera visualització
Alumnes d’Arquitectura de UIC Barcelona dissenyen quatre nous sistemes itinerants d’exposició de projectes
Els alumnes d’Arquitectura de UIC Barcelona han ideat i construït quatre nous sistemes d’exhibició i exposició de projectes arquitectònics. Són eines que serveixen de base per generar itineraris, amb la peculiaritat que poden ser transportats a diferents ubicacions.
Tots quatre sistemes han estat creats en el marc del Taller Vertical. Amb el títol “Arquitectes itinerants: sistemes per a exposicions arquitectòniques”, els alumnes de 2n a 5è han desenvolupat sistemes que serveixen per a l’explicació de projectes, donen suport al discurs arquitectònic i generen un ecosistema controlat d’exposició.
El taller ha permès reflexionar sobre temes de fons en arquitectura com ara la industrialització dels processos de construcció, la sostenibilitat, la transportabilitat i l’escenografia en el discurs projectual.
S’ha creat un sistema modular amb muntatge de clic amb el triangle com a forma geomètrica, inspirat en la papiroflèxia; un sistema de suports plegable i desmuntable en fusta a partir de la forma bàsica del diamant; una proposta per crear experiències arquitectòniques i escenografia a partir de paper i aire, i un sistema modular de tòtems que permeten muntar des de petits elements com cadires fins a grans panells expositius.
En tots els casos, aquests sistemes poden utilitzar-se tant per a exposició en espais de mida reduïda, com un despatx, o en grans espais com pavellons o naus. Aquests elements es poden transportar, amb la característica temporal que atorga aquest tipus d’arquitectura, més associada a les arquitectures efímeres.
‘Wall X’, guanyador del concurs del Taller Vertical
El jurat del Taller Vertical de UIC Barcelona School of Architecture ha premiat el projecte “Wall X” per la seva flexibilitat, equilibri, simplicitat i capacitat per generar espais. “Wall X” permet muntar grans superfícies lineals d’exposició en pocs minuts, a partir d’una estructura plegable de fusta i teles.
Han compost el jurat els arquitectes i professors Juan Trias de Bes i David Masip com a directors; Iñaki Baquero, arquitecte i professor de UIC Barcelona, i Anna Bach, arquitecta de l’estudi barceloní Bach Arquitectes, com a convidats especials.
“Aquest projecte és el que respon més clarament als requeriments del Taller Vertical”, explica Anna Bach. “Atorga flexibilitat, l’economia de la forma és exquisida i totes les peces són idèntiques. Permet un muntatge i desmuntatge molt ràpid, i, en definitiva, ofereix solucions”, apunta.
Exploració de temes de fons en arquitectura
Al Taller Vertical hi han participat, a més dels directors Juan Trias de Bes i David Masip, els professors Anton Aluja i Cinta Lluís com a coordinadors, i un conjunt d’arquitectes convidats com a professors per dirigir els tallers. Aquests han estat composts per Albert Jové i Sandro Mistrali, de JOMI arquitectura; Marta Benedicto, de Cierto Estudio, i Nino Mgeladze, de Gina Barcelona Architects; Toni Poch, de Barozzi Veiga, i Lucciana Viteri, d’Archikubik, i Àlex Clarà, de BAAS Arquitectura, juntament amb Yago Vaillo, de Vaillo + Irigaray.
“El taller proposa els sistemes industrialitzats en la construcció i els seus processos de fabricació com a principal àmbit de coneixement”, explica Juan Trias de Bes, arquitecte i director del Taller Vertical. “La construcció in situ en l’àmbit arquitectònic va perdent força, i s’imposen els sistemes industrialitzats. L’estalvi de temps de construcció i la reducció d’errades són alguns dels beneficis que ofereix la industrialització”, afegeix.
El Taller Vertical és una activitat clau per als estudiants d’Arquitectura. És un inici de curs enèrgic i oportú per debatre temes que esdevenen el dia a dia en el sector de la construcció”, explica David Masip, arquitecte i codirector del Taller Vertical. “És en la quotidianitat on l’arquitecte juga un paper clau per a la seva transformació”, conclou.
El Taller Vertical s’ha inaugurat el 2 de setembre al Campus Barcelona de UIC Barcelona, amb una sessió d’obertura a càrrec de Víctor Echarri, director de la School of Architecture, Juan Trias de Bes, David Masip i Iñaki Baquero, arquitecte i professor de la mateixa facultat. Els treballs s’han desenvolupat durant una setmana a la Universitat. El 8 de setembre els treballs es van muntar a escala real al Dipòsit del Rei Martí de Barcelona, on ha tingut lloc l’avaluació d’un jurat i l’acte de cloenda.