15/04/2016

Alumnes de la School of Architecture de UIC Barcelona, premiats en la XIII BEAU, Biennal Espanyola d’Arquitectura i Urbanisme

Per tercera vegada consecutiva, els alumnes de la School of Architecture de UIC Barcelona han estat premiats a la Biennal Espanyola d’Arquitectura i Urbanisme. Aquesta vegada ha estat en l’àmbit de Recerca XIII BEAU, en la categoria de Divulgació, amb el doble projecte expositiu “Examinar-se al Museu Nacional d’Art de Catalunya”.

Totes dues edicions, “Interactive Geographies” i “Cutting-edge landscapes”, s’han desenvolupat al voltant de quatre paràmetres comuns: ciutat (l’Àrea Metropolitana de Barcelona), paisatge (en trams de la conca del riu Besòs), programa (amb temàtica relacionada amb l’aigua o la ribera fluvial) i format (en el marc de la Sala Oval del MNAC). Les exposicions, que han estat dirigides pels professors de l’últim curs de Projectes i realitzades pels alumnes dels cursos 2014 i 2015 respectivament, havien de complir amb els requisits de reciclatge, accessibilitat, rapidesa i esponsorització.

Aquest format permet posar en relleu tres aspectes rellevants en la projecció social de l’arquitectura: la dimensió social dels continguts, la consciència social de l’alumne i la projecció social de l’arquitecte. Per tant, el jurat ha destacat de la proposta el foment de la transferència social de l’arquitectura en ambients culturals més amplis oberts a la societat.

També ha estat premiat en la categoria Divulgació: “Bellvitge 50”, un projecte compost per una exposició itinerant i un llibre coescrit per Sandra Bestraten i Emili Hormias, professors de la School of Architecture de UIC Barcelona, que es va presentar al setembre de 2015, coincidint amb l’aniversari de l’arribada dels primers habitants. Aquest treball de recerca i documentació analitza la transformació del barri de Bellvitge al llarg d’aquests darrers 50 anys, època en la qual van arribar els seus primers habitants.

Així mateix, l’exposició itinerant “Barcelona Ceramics”, que celebra els deu anys de la Càtedra Ceràmica Barcelona, ha quedat finalista en aquesta mateixa categoria.

El jurat també ha premiat, en la categoria Producte d’aquesta I Convocatòria de Recerca, el teixit ceràmic Flexbrick, concebut per Vicenç Sarrablo, i la volta ceràmica prefabricada de la Casa CDS1, de l’arquitecte Juan Trias de Bes (TdB Arquitectura), tots dos professors de la School of Architecture de UIC Barcelona.