19/06/2015

Alumnes de la School of Architecture fan propostes per a l’exposició «Pis Pilot» al CCCB

L’exposició Pis Pilot, que es va inaugurar el 3 de juny passat al CCCB, se centra en la reflexió al voltant de l’habitatge. Està impulsada per les àrees de cooperació de l’Alcaldia de Medellín i l’Ajuntament de Barcelona, juntament amb el Museu d’Antioquia i el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB). Els alumnes del Master’s of International Cooperation: Sustainable Emergency Architecture de la School of Architecture han treballat en l’àmbit de Torre Baró, mentre que els alumnes de grau de quart curs han fet propostes a Ciutat Meridiana en les assignatures de Projectes V i VI.

Barcelona i Medellín reuneixen peculiaritats que les fan equiparables, com geografies determinants que actuen de límits i impedeixen que les ciutats s’expandeixin massa. També s’equiparen en el fet que són dos capitalitats secundàries dins dels seus països, amb un marcat caràcter industrial que les ha fet créixer ràpidament i les ha convertit en terra d’acollida de treballadors. L’exposició posa de manifest el que significa en els nostres dies la cooperació internacional a través d’un intercanvi horitzontal d’experiències pilot que aporten coneixements útils per a qualsevol ciutat del món.

Els alumnes de 4t curs de la School of Architecture han treballat en l’àmbit de Ciutat Meridiana desenvolupant propostes de regeneració urbana. I ho han fet dirigits pels professors Iñaki Baquero, Álvaro Cuéllar, Iván Llach, Carmen Mendoza i Felip Pich-Aguilera, amb l’ajuda dels assistents de taller Marta Benages, Eva Damià i Jaime Batlle.

L’objectiu del curs de Projectes V i VI ha estat que els alumnes aprenguin com poden afrontar un projecte des de la transversalitat i l’amplitud d’escales, amb interacció entre disciplines i coneixements. El resultat han estat estratègies capaces de resoldre les principals mancances del barri i propostes urbanes que reinterpreten l’edificació i la seva relació amb l’espai públic i privat que es genera. Els alumnes i professors han plantejat quatre estratègies urbanes: projectes relacionats amb la mobilitat, projectes que creen un gradient d’espais públics, projectes que valoren la secció i la tipologia, i, finalment, projectes relacionats amb un equilibri entre les activitats, el paisatge i l’escala metropolitana.

D’altra banda, els alumnes del Master’s of International Cooperation Sustainable Emergency Architecture de la School of Architecture exposen les conclusions del taller #meflipatorrebaró fet al mes de desembre al barri de Torre Baró. El taller va consistir en l’anàlisi socioespacial en acció del barri, per donar solucions reals i pròximes a les necessitats de la població en temes com l’habitatge, l’espai públic, els serveis, la mobilitat o el teixit comercial. La metodologia proposada pel Màster identifica els valors socials i espacials existents als barris, amb la finalitat de guiar la seva regeneració utilitzant el place-making (treball socioespacial) com a element central del procés.

Pis Pilot, comissariada pels arquitectes Josep Bohigas, David Bravo i Alex Giménez; els Alumni Guillen Augé i Anna Vergés, i la curadora del Museu d’Antioquia Nydia Gutiérrez, s’estructura en tres parts: el problema de l’habitatge, l’habitatge com a solució i reptes.

La mostra estarà oberta, fins al 25 d’octubre del 2015, al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) i al Museu d’Antioquia, del 24 de juny al 8 d’octubre. En l’exposició Pis Pilot hi han participat, a més de la School of Architecture de la UIC Barcelona, cooperatives, estudis d’arquitectura, plataformes, col·lectius, artistes i altres agents (ETSAB, ETSAV, La Salle, ETSAM, IAAC, Elisava, Columbia University, Fundació UPC, COAC, FAD, Fundació Arrels, PAH, Sostre Cívic, Universidad Pontificia Bolivariana, Urbam-EAFIT, Escuela del Habitat-UNAL, entre d’altres).