- Més vistos
- Darrera visualització
Alumnes d'Infermeria de la UIC sensibilitzen prop de 400 joves a tenir cura de la salut davant el consum de drogues i alcohol
Tres de cada quatre menors beuen alcohol almenys un cop al mes, 11 punts més que fa dos anys, segons l'última enquesta estatal sobre l'ús de drogues en estudiants de secundària (ESTUDES).
Segons les dades de la darrera enquesta estatal sobre l’ús de drogues en estudiants de secundària (ESTUDES), presentada el mes de març passat, tres de cada quatre menors beuen alcohol almenys un cop al mes, 11 punts més que fa dos anys, i un 74 % dels menors d’edat practica el denominat atracón, que consisteix a beure’s cinc copes en només dues hores.
Sensibilitzat per aquesta problemàtica, el Departament d’Infermeria de la Universitat Internacional de Catalunya (UIC), amb el suport de l’Ajuntament de Sant Cugat i l’Agència de Salut Pública de Catalunya, i la col·laboració de Projecte Home i el Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM), va organitzar ahir el III Taller de reanimació cardiopulmonar i primers auxilis, en què han participat activament prop de 400 alumnes de batxillerat i cicles formatius d’escoles de tot Catalunya.
El Campus Sant Cugat de la UIC ha acollit durant tot el matí aquesta jornada ludicocientífica en què s’han explicat les conseqüències del consum de substàncies com l’alcohol i les drogues, s’ha ensenyat als joves a realitzar primers auxilis i se’ls ha conscienciat de la importància de tenir cura de la seva salut. A la jornada hi han participat com a voluntaris 75 alumnes del grau en Infermeria.
En primer lloc, hi ha hagut un taller de reanimació cardiopulmonar en què han participat activament els 400 joves. Uns 40 torsos de maniquins han servit per posar en pràctica aquestes tècniques de reanimació, liderades per alumnat d’Infermeria que han actuat com a autèntics professionals de la infermeria, tot duent a terme les assistències sanitàries d’urgència necessàries.
Després d’aquest taller de reanimació cardiopulmonar, ha tingut lloc una conferència especialment dirigida als pares i els professors dels joves participants, a càrrec de Ruth Castillo, de Projecte Home, que ha explicat com detectar possibles conductes estranyes en els fills i els alumnes i així intentar evitar a temps que caiguin, per exemple, en el consum de droga.
Tot seguit, han tingut lloc tres tallers: un sobre alcohol; un altre de primers auxilis, i un en què s’ha fet una simulació davant la presa de substàncies psicoactives, en el qual els joves han participat activament de manera rotatòria, per equips. Fins i tot mitjançant unes ulleres especials se’ls ha explicat com el consum de substàncies tòxiques afecta la percepció visual.
La Dra. Cristina Monforte, directora del Departament d’Infermeria de la UIC, s’ha mostrat satisfeta amb el desenvolupament de la jornada, ja que “s’ha assolit l’objectiu que es marcava: contribuir a fer una societat més sensible als temes de salut”. La Dra. Monforte ha destacat el fet que hagin estat els mateixos alumnes qui han format altres estudiants, ja que “des del punt de vista docent, està comprovat que hi ha un major aprenentatge quan el missatge és entre iguals. Es produeix un efecte professionalitzador en els nostres estudiants a l’hora d’assumir i fer la tasca pròpia dels infermers”.
En aquesta jornada s’aplica la metodologia de l’aprenentatge i el servei –que implica un intercanvi formatiu i un reconeixement–, que l’Ajuntament de Sant Cugat potencia com a projecte de ciutat. En aquest sentit, amb motiu de la celebració d’aquest acte, la regidora d’Educació, Universitat i Família de l’Ajuntament de Sant Cugat, Esther Salat, ha declarat que “que la comunitat educativa universitària de la ciutat s’impliqui en l’educació dels joves de secundària, a través de la metodologia d’aprenentatge i servei, suposa un gran valor afegit per a la nostra ciutat”.
Aquesta jornada és la tercera de Promoció de la Salut, impulsada arran de l’èxit de la primera edició que va tenir lloc amb motiu de l’Any de la Infermeria que celebrava la UIC, per destacar el lideratge de la professió infermera i l’important rol que els infermers exerceixen en la societat. Es tracta, per tant, d’una jornada que ja s’ha consolidat i que pretén institucionalitzar-se en el temps.