11/04/2015

Alumnes d'Infermeria de la UIC sensibilitzen uns 400 joves a vetllar per la seva salut davant el consum de drogues i alcohol

Segons les dades de l'última Enquesta Domiciliària sobre Alcohol i altres Drogues (EDATS), presentada el mes de març passat, augmenta la percepció benevolent del cànnabis entre els joves, així com el consum massiu d'alcohol els caps de setmana -el 26,3% dels joves d'entre 15 i 17 anys ha dut a terme una ingesta excessiva d'alcohol en l'últim any-.

Sensibilitzat per aquesta problemàtica, el departament d'Infermeria de la Universitat Internacional de Catalunya (UIC Barcelona), amb el suport de l'Ajuntament de Sant Cugat i l'Agència de Salut Pública de Catalunya, i la col·laboració del Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM), i l’Associació de Prevenció d'Accidents de Trànsit (A(P)AT) ha organitzat aquest matí la IV Jornada de Promoció de la Salut, en què han participat activament uns 400 alumnes de batxillerat i cicles formatius d'escoles de tot Catalunya.

El Campus Sant Cugat de la UIC ha acollit durant tot el matí aquesta jornada lúdico-científica en què s'han explicat com detectar i actuar davant conductes de risc. D'aquesta manera pretenen reduir les conseqüències negatives que puguin donar-se quan l'adolescent adopta aquestes conductes. Alhora s'ha pretès sensibilitzar els joves estudiants sobre els beneficis d'un estil de vida saludable.

A la jornada han participat com a voluntaris 72 alumnes del grau en Infermeria. La jornada ha començat després d'una performance que ha situat els participants en el punt de partida. Després, i de manera rotatòria, han pogut assistir a un taller de reanimació cardiopulmonar, un altre de primers auxilis i dos sobre el consum abusiu d’alcohol i de drogues que els convidaven a pensar en les conseqüències de l'excés.

En un d'ells se'ls ha situat en una festa que acaba en un accident de trànsit i un altre en què podien comprovar l'alteració visual que produeix l'alcohol. L'últim taller representava escenes freqüents entre els joves en què es reflecteix el maltractament psicològic. De manera paral·lela als tallers, alumnes de 4t d'infermeria han impartit una conferència per a pares i professors on han destacat els punts clau per detectar conductes de risc.

La Dra. Cristina Monforte, directora del departament d'Infermeria de la UIC, s'ha mostrat satisfeta amb el desenvolupament de la jornada, ja que "s'ha assolit l'objectiu que es marcava: contribuir a fer una societat més sensible als temes de salut ". La Dra. Monforte ha destacat el fet que hagin estat els mateixos alumnes els que han format a altres estudiants, ja que "a nivell docent, està comprovat que hi ha un major aprenentatge quan el missatge és entre iguals. També es produeix un efecte professionalitzador en els nostres estudiants a l'hora d'assumir i fer la tasca pròpia dels infermers ".

Es tracta d'una jornada en què s'aplica la metodologia de l'aprenentatge i servei -que implica un intercanvi formatiu i un reconeixement-, que l'Ajuntament de Sant Cugat potencia com a projecte de ciutat. En aquest sentit, amb motiu de la celebració d'aquest acte, la regidora d'Educació, Universitat i Família de l'Ajuntament de Sant Cugat, Esther Salat, ha manifestat que "aquesta és una activitat d'aprenentatge i servei significativa, amb un valor pedagògic important darrere, que transmet hàbits de salut. Activitats com aquesta són especialment adequades per a la franja d'edat jove, ja que aporten un valor afegit remarcable a la comunitat educativa de la ciutat i del conjunt de Catalunya ".

Aquesta és ja la quarta jornada de Promoció de la Salut, impulsada arran de l'èxit de la primera edició que va tenir lloc amb motiu de l'Any de la Infermeria que celebrava la UIC Barcelona, per destacar el lideratge de la professió infermera i l'important rol que els infermers tenen en la societat. Es tracta, per tant, d'una jornada que ja s'ha consolidat i que pretén institucionalitzar-se en el temps.