17/12/2021

Ana Isabel Rodríguez: “La meva experiència de vida amb les comunitats ètniques de Colòmbia em va transformar”

La professora de la Facultat de Ciències de la Comunicació de UIC Barcelona ha rebut el premi a la millor tesi de doctorat per la Universitat de Coïmbra pel seu treball ‘Peace without roots? The ethnic dimension of peace in Colombia’

La professora de la Facultat de Ciències de la Comunicació de UIC Barcelona Ana Isabel Rodríguez acaba de rebre el premi a la millor tesi de doctorat pel seu treball “Peace without roots? The ethnic dimension of peace in Colombia, en el qual explora la participació de les organitzacions etnicoterritorials de Colòmbia en l’acord històric de pau que es va segellar el 2016 entre el govern de Colòmbia i la guerrilla de les FARC-EP. En concret, analitza el significat de la dimensió ètnica de la pau per a aquestes comunitats en un país marcat per un colonialisme intern que reprodueix estructures de poder i d'exclusió per part de les elits de les regions andines del país sobre les poblacions marginals de la perifèria.

Per a aquesta anàlisi, Rodríguez va fer una recerca de pau etnogràfica en el departament de Chocó durant un any i mig en el qual va acompanyar el disseny i implementació de la política de pau coneguda com a Programes de Desenvolupament amb Enfocament Territorial (i Ètnic). A través de l'observació participant i la realització de més de cent entrevistes a actors clau de les negociacions i de la implementació, la tesi conclou que les mateixes dificultats que han impedit durant segles la inclusió d'aquestes comunitats en la construcció de l'estat nació són les mateixes que subjauen en la implementació de les polítiques de pau aprovades el 2016, encara que els pobles afro i indígena hagin aconseguit uns certs espais de representació i s'hagin posicionat com a constructors de pau.

La professora de la Facultat ha valorat molt positivament el premi, tenint en compte que es reconeix un treball col·lectiu amb les comunitats ètniques de Colòmbia en pro de la pau: “És un premi molt significatiu per a mi, també perquè la meva experiència de vida a Chocó va ser un aprenentatge personal i professional impossible de plasmar en un treball acadèmic”. A més a més de l'impacte transformador tant en l’àmbit personal com en l'acadèmic, Ana Isabel Rodríguez es mostra agraïda al tribunal per “valorar totes les dimensions de la recerca i reconèixer aquesta contribució al coneixement dels estudis de pau des de la perifèria”.

Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS)