27/06/2014

Arrenca el BCN RE.SET amb la participació activa de l'ESARQ-UIC

El BCN RE.SET, un dels projectes que s'emmarca en els actes de la celebració del Tricentenari de 1714, impulsat per la Fundació Enric Miralles, ahir va donar el tret de sortida amb la presentació de set instal·lacions efímeres. L'ESARQ - UIC hi participa amb una d'aquestes instal·lacions, en concret la de la Plaça del Mar.

La Fundació Enric Miralles ahir va acollir la roda de premsa de presentació del circuit d’arquitectura efímera BCN RE.SET. Al llarg de l’acte, cadascun dels comissaris va presentar el concepte i la instal·lació del seu projecte.
El circuit pretén mostrar sis conceptes clau en la commemoració del Tricentenari de 1714: identitat, llibertat, diversitat, democràcia, memòria i Europa. Tal com l’arquitecta Benedetta Tagliebue va afirmar en la presentació, “es tracta de temes relacionats amb la història de Catalunya, però són temes universals. És un projecte col·lectiu”. Cadascun d’aquests conceptes estarà representat a les instal·lacions efímeres que es col·locaran en diferents punts del centre històric de Barcelona des de Sant Joan fins a l’11 de setembre.

Cada instal·lació està guiada per sis equips internacionals d’arquitectes: Peter Cook & Yael Reisner, Anupama Kundoo, Grafton Architects, Studio Odile Decq, ETH Zürich & Urban-Think Tank i Urbanus. Tot sota la supervisió de Benedetta Tagliabue (EMBT / Fundació Enric Miralles) i Alex Ollé (La Fura de Baus).

Per poder-ho dur a terme, qui millor que la nova generació de futurs arquitectes que construiran les ciutats del futur. Per aquest motiu participaran en el circuit grups d’estudiants de les escoles d’arquitectura i de disseny de la ciutat: ESARQ-UIC, La Salle, Elisava i IAAC.

L’ESARQ-UIC hi participa amb un projecte a la Plaça del Mar, un dels espais més rellevants del barri de la Barceloneta. Sota el lema “Europa”, la instal·lació en concret vol donar importància a la diversitat d’aliments i la cuina europea. L’equip d’arquitectes que la dirigeixen, ETH Zürich & Urban-Think Tank, proposen transformar l’espai públic fent una instal·lació que tingui un component social i educador i el menjar com a protagonista.

La instal·lació es transformarà en un taula llarga on es recrearà de forma interactiva el procés de producció del menjar: des de la producció (jardí), la distribució (mercat), la preparació (cuina), el consum (menjar) i el reciclatge. La intenció del pavellón és ser un espai per a activitats que provoquin la interacció del ciutadà.

Per iniciar el curs amb una bona dinàmica i conèixer els UTT, l’equip d’alumnes i professors, van fer un petit viatge a Zuric per fer un taller a l’ETH convidats per UTT, amb l’objectiu de treballar els conceptes “cuines i mercats” i el tema “Europa”. Els alumnes també van preparar presentacions per explicar alguns dels elements de la plaça del Mar, la Barceloneta, i el context històric dels fets de 1714 al despatx d’arquitectes.