- Més vistos
- Darrera visualització
Barcelona Ceramics, colofó brillant del desè aniversari de la Càtedra Ceràmica ASCER de l'ESARQ-UIC
L'ESARQ-UIC va inaugurar dijous al Col·legi Oficial d'Arquitectes de Catalunya (COAC) l'exposició Barcelona Ceramics. Es tracta d'una mostra de vint peces ceràmiques amb què l'escola vol commemorar el desè aniversari de la seva Càtedra Ceràmica, que va néixer gràcies a l'impuls de l'Asociación Española de Fabricantes de Azulejos y Pavimentos Cerámicos (ASCER).
En aquesta exposició es mostren propostes fetes per alumnes de l’ESARQ-UIC i tutoritzades pels professors de la Càtedra. Es tracta, concretament, de vint nous formats pensats per a noves aplicacions en l’àmbit de l’arquitectura i que conjuguen la tècnica rigorosa i l’emoció creativa. Alguns d’aquests dissenys, a més a més, s’han protegit amb patents i models d’utilitat.
La majoria de les innovadores peces que s’exposen a la mostra Barcelona Ceramics van captar en el seu moment l’atenció de la premsa i de publicacions especialitzades, i fins i tot van guanyar concursos en el marc de la Càtedra. Algunes de les peces van ser reconegudes en el concurs internacional Cevisama Lab, en la categoria al millor disseny de peces ceràmiques. De fet, la Càtedra Ceràmica Barcelona ha aconseguit un rècord insòlit ja que ha guanyat, de manera consecutiva, premis i mencions en les últimes deu edicions d’aquest concurs.
“L’exposició mostra la il·lusió i la passió pel treball amb la ceràmica dels estudiants de l’ESARQ-UIC”, tal com va declarar el director de la Càtedra Ceràmica de Barcelona, Vicenç Sarrablo, arquitecte especialitzat en ceràmica, que va donar les gràcies especialment a ASCER per la seva aposta per la Càtedra des del primer moment i a tots els “companys de viatge” durant aquesta “aventura”: professionals, empreses i tot l’equip humà involucrat en la càtedra.
“El món de la ceràmica volia donar-se a conèixer entre els arquitectes”, va comentar Sarrablo. “Abans no hi havia un compromís per part de l’arquitecte, tota la innovació en aquest camp venia dels enginyers. La primera necessitat era ensenyar tot això als estudiants d’arquitectura; la segona, donar a conèixer a la indústria ceràmica el que els arquitectes podien aportar a aquest sector”, va explicar el director. Sarrablo va agrair a l’arquitecte Carlos Ferrater, present a l’acte, el seu suport inicial a la iniciativa de la Càtedra, i al ceramista Toni Cumella el fet d’haver realitzat les cubetes dels expositors de les peces.
Per la seva banda, la directora de Comunicació d’ASCER, Ana Martínez, va dedicar un agraïment especial als alumnes que han passat per la Càtedra “que ara són professionals i incorporen la ceràmica com a element projectual”. Va animar la Càtedra a continuar treballant en aquesta direcció, i a celebrar “10 anys més juntament amb la xarxa de càtedres creades”.
A l’acte també va participar-hi el comunicador català Òscar Dalmau, que va declarar que és un apassionat de la ceràmica i que va aplaudir l’exposició. El degà del COAC, Lluís Comerón, va donar la benvinguda als assistents, a “la casa dels arquitectes”, i els professors Cristina Castelao i Jordi Roviras, “l’alma mater de la Càtedra”, tal com va manifestar Sarrablo, van explicar al públic els prototips exposats. A l’acte, van assistir-hi tant alumnes i ex alumnes de l’ESARQ-UIC i de la càtedra com professionals de l’arquitectura i el disseny.
A l’acte, al quan hi van anar unes 150 persones, també hi va assistir el rector de la UIC, el Dr. Pere Alavedra, que va lloar la tasca de la Càtedra durant aquests deu anys intensos, i va finalitzar les seves paraules amb un brindis pel desè aniversari d’aquesta càtedra de l’ESARQ, la més antiga de les set que actualment té la UIC, i la primera també de les vuit que componen la Xarxa de Càtedres de Ceràmica d’ASCER.
L’exposició Barcelona Ceramics serà itinerant: es podrà visitar al COAC fins al 20 de novembre i després a la fira Cevisama de València i a l’Escola d’Arquitectura de Liverpool, entre d’altres.