- Més vistos
- Darrera visualització
Cameron Sinclair reflexiona sobre l’arquitectura humanitària i d’emergència a UIC Barcelona
L’arquitecte humanitari Cameron Sinclair va impartir el 2 de juny la conferència “Design for Life: Resilient Architecture at the Frontier of Climate Collapse”, en el marc del jurat final i la graduació de l’University Master’s Degree in International Cooperation: Sustainable Emergency Architecture, de UIC Barcelona School of Architecture. Els estudiants van tenir l’oportunitat de rebre feedback i aprendre de l’àmplia experiència professional de Sinclair
Cameron Sinclair, emprenedor, arquitecte humanitari i dissenyador, ha realitzat centenars de projectes impulsats en més de 60 països. L’arquitecte va destacar que els desastres naturals són en realitat “provocats per l’ésser humà”. En aquest sentit, va explicar que “en àrees on hi ha raons polítiques i financeres per passar per alt els codis de construcció, acaba havent-hi una població principalment en risc, precisament perquè no se segueixen aquests codis”.
En paral·lel, l’arquitecte, fundador de Worldchanging Institute, va destacar la feina de les ONG, “que contracten enginyers i arquitectes que tenen un codi ètic que la nostra professió segueix i hauria de seguir. I la nostra feina no és crear danys futurs. I així, en la majoria dels casos, aquests edificis són molt més resistents”.
Sinclair va animar els estudiants a continuar la seva vocació i a treballar amb passió. “Crec que els únics impediments als quals s’enfronta un dissenyador o un arquitecte en l’espai humanitari —va dir— és la falta d’esperit empresarial. No pots esperar ser l’arquitecte o el dissenyador que esbossa una idea i el lliurament. Has de ser realment l’emprenedor que fa que aquests projectes succeeixin. El disseny no canvia el món. La implementació, sí”.
Per al conferenciant, ha d’haver-hi un canvi en la mentalitat dels arquitectes sobre l’arquitectura humanitària i d’emergència. “Si algun d’aquests estudiants parla amb professionals de l’arquitectura sobre el que està fent, no es veu com una cosa elevada. No se li dona el mateix estatus que si treballés per a un arquitecte de renom. Però han de tenir la confiança per adonar-se que la feina que estan fent està èticament i socialment al cim de la professió d’arquitectura i han d’estar orgullosos d’haver dirigit la seva creativitat cap a la necessitat social”, va apuntar.
Sinclair va assenyalar el valor del l’University Master’s Degree in International Cooperation: Sustainable Emergency Architecture que dirigeix Carmen Mendoza-Arroyo. “És un dels únics màsters en el món que capacita professionals del disseny per respondre les necessitats humanitàries. M’agradaria que els estudiants se sentissin prou segurs per poder fer servir la seva veu, perquè la van aprendre aquí. Han de descobrir la manera de posar en acció tot el que han après”.
Sinclair ha desenvolupat centres d’acolliment, d’educació i de salut, per a més de 2,6 milions de persones afectades per crisis humanitàries. A més a més, és dissenyador d’Armony of Harmony, una organització que transforma armes en instruments musicals, treballant amb artistes i involucrant a escoles perquè utilitzin la música com a eina de transformació social.