27/06/2014

Carles Armengol: «L'escola sempre està en crisi perquè sempre està en el debat polític i social»

El secretari general adjunt de la Fundació Escola Cristiana de Catalunya, el pedagog i mestre Carles Armengol, va ser l'encarregat de donar la tercera sessió del cicle de conferències "Edu_aldia", organitzades per Alumni i la Facultat d'Educació de la UIC. La conferència d'Armengol portava per títol: "De qui és l'escola?"

En començar la sessió, el professor Armengol va fer un repàs dels antecedents històrics de la institució escolar, i es va referir a la importància que té i el poc valor polític que de vegades sembla que se li dóna. “A l’Estat espanyol –mostrava contrariat el conferenciant– l’educació ha estat en el centre del debat polític des de la transició. L’única llei que s’ha promulgat amb un ampli consens ha estat la LEC a Catalunya, i és una llei que regula ben poc, i amb tot ara ja hi ha qui en dissenteix, tot i que la va consensuar”.

En aquest sentit, Armengol es queixava dels canvis continus que pateix l’educació a causa de la política. “L’escola sempre està en crisi –va explicar– perquè sempre està en centre del debat polític i social”. A més, a través de la política, sovint es diu que l’escola és un espai per introduir una ideologia, i això no és així: “és un concepte totalment desfasat. Els règims totalitaris –deia– mai han pogut establir models educatius estables”. El que realment influeix sobre l’escola són altres agents com la família, els amics, la tele, les xarxes, etc. “El que fem de 9 a 5, es desfà de 5 a 9”.

D’altra banda, Carles Armengol va defensar que “l’escola és un servei d’interès públic i, per tant, ha d’estar reconeguda i recolzada pels poders públics, fins i tot les que són d’iniciativa privada”. Per això, i amb números sobre la taula, va acabar parlant de les disfuncions que hi ha actualment en l’escola concertada:  “la mitjana de la despesa pública per alumne a l’any –la suma d’escola pública i d’escola concertada– és de 4.428 euros. Quan es fa la mitjana del cost de la plaça en una concertada, el cost es redueix a 2.893 euros l’any; això vol dir que la mitjana de la pública és molt més alta”.

La sessió va acabar amb un interessant debat amb el públic, durant el qual el ponent va parlar de drets i deures a l’escola. Finalment es va anunciar la següent sessió, el proper 9 de maig, en què intervindrà el pedagog Josep Masabeu, president de Braval, un centre de suport socioeducatiu de l’associació Iniciatives de Solidaritat i Promoció, situat al barri del Raval de Barcelona. Masabeu parlarà sobre immigració i cohesió social, amb la pregunta: “Què podem fer des de l’escola?”.