12/07/2024

Carlo J. Ordóñez, alumni de la Facultat d’Humanitats, publica la seva recerca arqueològica a la revista acadèmica ‘Chungara’

Ordóñez va estudiar el postgrau en Gestió de Museus i Patrimoni Cultural i enguany ha publicat els resultats de les seves excavacions a Huánuco Pampa, un jaciment inca als Andes centrals del Perú. La seva recerca espera contribuir a l’estudi de la conquesta espanyola i el seu impacte en el funcionament dels centres provincials inques

Carlo José Ordónez, alumni del postgrau en Gestió de Museus i Patrimoni Cultural de UIC Barcelona, ha publicat recentment la seva recerca en la prestigiosa revista acadèmica Chungara, una revista d’antropologia xilena situada en el quartil Q2. En el seu article, Ordóñez plasma els resultats de l’excavació arqueològica duta a terme al palau inca de Huánuco Pampa, el sector més important d’aquest jaciment arqueològic, la qual va dirigir entre 2013 i 2015. “Descobrim que els edificis del palau van ser clausurats ritualment. La nostra principal hipòtesi és que, a causa de l’arribada dels conqueridors espanyols, dirigits per Francisco Pizarro, i la posterior execució d’Atahualpa, l’elit inca va abandonar el lloc, no sense abans clausurar els edificis i canals principals dipositant-hi una sèrie d’ofrenes l’any 1533 d. C. aproximadament”, explica l’expert.

Ordóñez, en un projecte impulsat pel Ministeri de Cultura del Perú, ha excavat aquest jaciment arqueològic, declarat Patrimoni de la Humanitat i considerat un dels principals establiments del Tawantinsuyu, l’Imperi Inca. “L’objectiu era excavar a la zona, que ja s’havia estudiat els anys 70, per complementar el treball i conèixer més sobre els edificis, sobre les seves funcions, i conèixer més coses sobre el col·lapse de l’Imperi Inca”, explica l’arqueòleg.

Amb aquesta recerca, l’alumni de UIC Barcelona pretén contribuir a l’estudi de la conquesta perpetrada per les hosts espanyoles i el seu impacte en el funcionament dels centres provincials inques. “Després de l’execució d’Atahualpa, la notícia es va estendre pels camins, per més de 100.000 km, arribant a aquests assentaments. Llavors es van emportar els objectes més valuosos que hi havia i van clausurar els edificis, fins i tot van cremar-ne alguns”, conclou Ordóñez, sobre els resultats de la seva recerca, que ha comptat amb la participació d’un equip de professionals i la col·laboració de la comunitat pagesa d’Aguamiro.

Ordóñez va estudiar Arqueologia a la Universitat Nacional Major de San Marcos de Lima i el postgrau en Gestió de Museus i Patrimoni Cultural a UIC Barcelona: “La formació del postgrau m’ajudarà a posar en pràctica el que he après en altres projectes similars, que involucren poblacions utilitzant el monument per mitjà. Em serà molt útil”, explica recordant el seu pas per la Universitat i la seva trajectòria professional.

Huánuco Pampa