17/11/2022

Christoph Pasour: “Barcelona té més per oferir en termes de qualitat de vida i escena cultural que la majoria de ciutats”

El nou director del Màster Universitari en Gestió Cultural de UIC Barcelona, que forma part de la Facultat d’Humanitats, arriba al càrrec després de deu anys com a professor de la titulació i una profitosa carrera en el sector cultural a Alemanya. Emprèn aquest nou repte amb il·lusió i sobretot amb responsabilitat.

Què et va motivar a dirigir el Màster Universitari en Gestió Cultural de UIC Barcelona?

Ser el nou director del programa de màster és un veritable privilegi per a mi. Primer, perquè conec el programa de màster ja que he tingut l’oportunitat d’ensenyar aquí durant més de deu anys. Això significa que els estudiants, els dubtes, les preocupacions i les expectatives que tenen són bastant familiars per a mi. D’altra banda, és una oportunitat i un repte per a mi adoptar aquesta posició després de més de 15 anys en el sector audiovisual, principalment a Alemanya i per a les empreses alemanyes, perquè els nostres estudiants esperen que aquest màster construeixi un pont entre la teoria, d’una banda, i l’aplicació pràctica del coneixement adquirit, de l’altra. I aquesta connexió entre la universitat i l’experiència pràctica en les indústries culturals i creatives forma part del meu perfil professional. Per això sempre m’he sentit còmode treballant per a aquest programa de màster, des del principi, i crec que és un bon requisit previ per als futurs reptes.

Quins són els reptes als quals ha de fer front la titulació després de més de 20 anys de trajectòria?

Crec que el repte per a nosaltres és trobar l’equilibri adequat entre la continuïtat i els canvis necessaris. Tenim molts punts forts que han convertit el màster en les dues últimes dècades en una referència en el sector cultural, però també observem que els estudiants estan canviant. En comparació amb la situació de fa tan sols uns anys, ara venen amb experiències i expectatives diferents, i hem de tenir-ho en compte.

Això sumat a un sector cultural canviant.

Totalment canviant, en part també a causa de les innovacions tecnològiques constants, i amb això el paper del gestor cultural també està en un procés de transformació continu. A més a més, a moltes parts del món hi ha nous programes de formació per als gestors culturals. Aquests programes poden ser socis potencials, però també poden convertir-se en competidors i en un món en què sembla que ens enfrontem a un futur incert, és difícil entendre d’on procediran els nostres futurs estudiants.

En un màster amb estudiants procedents de més de 25 nacionalitats, què ofereix aquesta interculturalitat a l’aula?

La interculturalitat és un actiu per a qualsevol discussió a classe i qualsevol conversa entre estudiants i professors. Per a nosaltres, l’intercanvi intercultural no és només un enriquiment intel·lectual, sinó també una realitat que experimentem a l’aula cada dia. En aquest sentit, el nostre màster ofereix una experiència única per als estudiants.

Però la interculturalitat també pot ser un repte per als professors i per a l’equip del màster.

Amb tants estudiants de diferents nacionalitats és inevitable que els conflictes del món siguin presents de vegades a l’aula. La comprensió mútua entre estudiants és vital i això necessita una mica de temps. Per això, l’equip del màster de vegades estem molt involucrats en les vides i les inquietuds dels estudiants, per fer-los sentir a tots com a casa. Acceptem la responsabilitat de cada estudiant, i això no es troba en altres universitats més grans. Tot i així, el que sempre fa que em senti confiat és veure que al final és la cultura la que ens uneix aquí a Barcelona. La cultura s’utilitza sovint o, més aviat, s’utilitza malament per construir barreres. En aquest màster veiem com la cultura pot ajudar a construir ponts. 

Almnes Master en gestio cultural

El Màster Universitari en Gestió Cultural de UIC Barcelona és un referent en el sector. Què ens diferencia de la resta?

Hi ha uns quants indicadors que ens diferencien avui dia i que també ens han fet forts en el passat. Barcelona era i continua sent molt atractiva per als estudiants perquè entenen que el nostre programa de màster no és només un any intens d’aprenentatge, sinó un any ple d’experiències, un any excepcional de la seva vida. La nostra ciutat té més per oferir en termes de qualitat de vida i escena cultural que probablement la majoria de les altres ciutats.

A més a més, el programa de màster és bilingüe, en castellà i en anglès.

És així, i és un altre dels punts forts de la nostra titulació, tot i que de vegades és complicat oferir un programa de màster en llengua anglesa en el sector cultural a Espanya. No obstant això, l’ensenyament en anglès, combinat amb l’atractiu de la nostra ciutat, atreu estudiants internacionals, multilingües i molt talentosos, apassionats per la cultura.

Com és el nivell d’aquests estudiants del màster?

El que veiem i els comentaris que rebem d’empreses o col·laboradors és que els nostres estudiants tenen uns perfils molt interessants per a les institucions de les indústries culturals i creatives. En aquest sentit, els nostres professors i tot l’equip del màster estan fent un treball excel·lent ajudant els estudiants a desenvolupar aquest potencial i a iniciar una carrera reeixida. Sens dubte, tots tenen el potencial de treballar en l’escena cultural nacional i internacional, de moure’s lliurement entre sectors, països, cultures i llengües.

Surten molt preparats del màster, llestos per començar o seguir grans carreres.

Però no es tracta només de fer carrera. No hem de reduir la cultura a idees d’èxit, eficiència i reputació. En la cultura també hem de considerar altres valors. L’esmentada interculturalitat es converteix en una experiència per als nostres estudiants que pot canviar-los. Per tant, poden tornar als seus països d’origen amb una comprensió més profunda del que, al final, tots nosaltres tenim en comú, independentment d’on venim. Tenint en compte la situació actual del nostre món, això podria ser el més important que podem oferir.