10/10/2023

Claudia López: “Parlar de salut mental està més normalitzat entre els joves”

En el marc del Dia Mundial de la Salut Mental, la professora de l’àrea de Psicologia de la Universitat i psicòloga col·laboradora de Support - Clínica Universitària de Psicologia i Psiquiatria ha destacat que la salut mental ha deixat de ser un tema tabú entre els joves.

Clàudia López ha insistit que entre el jovent s’ha normalitzat molt més parlar d’allò que els passa emocionalment, en comparació amb generacions més grans, que tenen més dificultats per incorporar aquesta comunicació en el seu dia a dia perquè la seva experiència parteix d’unes condicions històriques i socials molt diferents.

En un moment en el qual les xifres de trastorns mentals són cada vegada pitjors, l’especialista creu que l’atenció a la salut mental hauria de replantejar-se i centrar-se en la prevenció i la promoció. També ha afirmat que, malgrat l’avançament que s’ha produït en els darrers anys, encara queda molta feina per fer individualment, socialment i institucionalment. En aquest sentit, López recorda la importància de demanar ajuda en cas de sentir-se malament, de cultivar les relacions properes, gaudir d’una activitat, cuidar el son i seguir uns hàbits saludables d’alimentació i exercici físic.

“Tot i ser un fenomen multifactorial, s’ha de tenir en compte l’evident relació entre l’ús de dispositius mòbils i la reducció de les hores de son amb els trastorns mentals”. Per aquest motiu, Clàudia López ha destacat que “cal educar en l’adversitat i aprendre a veure el que incomoda com una eina per ser millors”.

 

Imatge: ©Freepik

Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS)