27/06/2014

Colofó brillant per als 10 anys de la Càtedra Ceràmica Barcelona ESARQ-UIC

Després de 9 anys consecutius de premis a les edicions del Cevisama LAB, els alumnes de la Càtedra Ceràmica Barcelona ESARQ-UIC es distingeixen amb el primer premi de les dues categories del concurs, una bona manera de celebrar els 10 anys de la Càtedra.

Dos alumnes de la Càtedra Ceràmica ASCER de l'Escola Tècnica Superior d'Arquitectura de la Universitat Internacional de Catalunya (ESARQ - UIC), Lara Pérez i Enrique Pérez-Sala Peu, s'han emportat un primer premi en els Premis del Concurs de Disseny Ceràmic de Cevisama Lab, per les seves peces "Pixel" i "EN. LA. C", respectivament. És el desè any consecutiu que l'ESARQ -UIC es distingeix amb un premi en aquest certamen internacional.

Originalitat, versatilitat i funcionalitat han estat els criteris que han primat en l'elecció dels guanyadors d'aquests premis, que han estat reconeguts per un jurat compost per professionals de reconegut prestigi de l'àmbit del disseny, l'arquitectura, el periodisme i l'empresa. En concret, han format part del jurat Pepe Castellà, president d'AICE; Fran Clausell, de l'estudi Ideoestudi; Antonio Flores, en representació d'El Periódico del Taulell; el dissenyador Juan Martínez i Ana Nebot, de la reconeguda empresa Keraben.

Lara Pérez ha guanyat en la Categoria A, corresponent a 'Productes ceràmics conformats mitjançant premsat semisec', pel seu projecte "Pixel". Es tracta d'una peça ceràmica de planta quadrada que integra quadrats més petits de colors que, al seu torn, es divideixen per la meitat i se'ls dóna un petit pendent en direcció exterior a la peça. Així, s'aconsegueix una vibració lleu en els plans horitzontals i verticals de l'edifici; la part inclinada està esmaltada per potenciar el contrast de color i moviment. "El fet que es generin petits píxels contribueix que l'edifici sigui molt canviant segons la distància des d'on es miri", explica la promotora de la proposta, que a més en destaca la fàcil col·locació. D'aquest projecte, el jurat n'ha subratllat que es tracta d'"un producte altament interessant per fabricar amb inkjet, amb estètica idònia per a edificis públics".

Per la seva banda, en la Categoria B, pertanyent a 'Productes ceràmics conformats mitjançant altres mètodes', el jurat ha atorgat el primer premi a Enrique Pérez Sala Peu, per "EN.LA.C ", una solució original per a revestiment de façanes i paviments. Consta de quatre peces en ceràmica fabricada en un procés d'extrusió amb una modularitat que els permet funcionar entre elles en plans verticals i horitzontals jugant amb qualsevol dels seus costats. Una opció amb múltiples possibilitats que el jurat ha qualificat de "complexa i imaginativa".

El director de la Càtedra Ceràmica, Vicente Sarrablo, s'ha mostrat molt orgullós i satisfet per aquests premis, i ha destacat que precisament "un exemple de la professionalització d'aquesta Càtedra ha estat el reconeixement del treball dels alumnes en aquests premis de disseny ceràmic que es convoquen en el marc de la Fira Cevisama, que han aconseguit la insòlita marca de ser premiats en deu edicions consecutives”.

Els projectes presentats als diferents Concursos de Disseny de Cevisama s'exposaran en el transcurs del certamen, que tindrà lloc a València del 11 al 14 de febrer. Amb aquest premi, es posa en relleu el nivell dels treballs que cada any es presenten a la Càtedra Ceràmica de l'ESARQ, impulsada per ASCER .

10 ANYS DE CÀTEDRA

Des que el 2004 es va implantar la Càtedra Ceràmica a l'ESARQ-UIC han passat per les seves aules més de 200 alumnes, que han pogut incorporar a la seva formació un major coneixement del producte, així com de les enormes possibilitats que la rajola ceràmica pot aportar al treball creatiu i conceptual d'aquests professionals.

Al llarg d'aquesta dècada, els alumnes han presentat moltes propostes amb una visió innovadora i amb desenvolupaments de noves aplicacions de la ceràmica. Tots aquests treballs es recullen en les memòries que s'editen cada curs sota el títol "Materials Ceràmics" i que són accessibles al web de la Xarxa de Càtedres i que té com a professors a Jordi Roviras i Cristina Castelao.

A cada curs, el programa d'activitats s'ha centrat en un ús o aplicació de la ceràmica en arquitectura: patis, paviments o gelosies són alguns dels temes que han protagonitzat les diferents edicions.

Com a conferenciants convidats, han passat per la Càtedra Ceràmica de l'ESARQ-UIC professionals de la talla de Carlos Ferrater (OAB), Parets & Pedrosa, Elena Rochi (EMBT), Albert Viaplana, Caruso & St.John, Nieto & Sobejano, Javier Garcia Solera, Juan Herreros, Josep Bohigas (BOPBAA), Bernalte & Lleó, Toni Gironès, Carlos Quintans, Amid (Cero9), Carme Pinós, Fernando Menis, Ruiz-Geli, Barkow & Leibinger, Peter Rich i Joâo Álvaro Rocha, els quals, en moltes ocasions, també han participat en el procés de desenvolupament dels projectes dels alumnes o com a jurat en el concurs de projectes amb què es tanca curs a final d'any.