25/09/2015

Conferència sobre els reptes del Sínode de la Família

La directora de l’Institut d’Estudis Superiors de la Família de UIC Barcelona, Montserrat Gas, va ser convidada a inaugurar les activitats del seminari “Dret, transcendència i cultura contemporània”, organitzat per la Facultat de Dret de la Universitat Catòlica de Valparaíso, de Xile. El tema escollit per a la primera sessió, celebrada el 17 d’agost, va ser “Temes clau del Sínode de Bisbes sobre la Família”.

La doctora Gas va dividir la seva exposició en tres blocs, el primer dels quals es va centrar a explicar la naturalesa i les funcions d’un Sínode de Bisbes per passar, després, a analitzar els detalls d’aquest sínode extraordinari sobre la família. Seguidament, va procedir a l’anàlisi de la “Relatio Synodi”, “Els desafiaments pastorals de la família en el context de l’evangelització”, document final fruit de la reunió de prelats. En darrer lloc, la professora de dret canònic també va analitzar l’“Instrumentum Laboris”, document sobre el qual treballaran els bisbes en una propera trobada que està prevista per al pròxim octubre.

Al llarg de l’explicació, la directora de l’IESF es va aturar en els temes centrals dels documents esmentats, com la solidaritat intergeneracional, la protecció de la infància o la igualtat i complementarietat entre home i dona. El Sínode, va dir, “busca inaugurar una nova fase o etapa en la pastoral de l’Església sobre la família” i va posar èmfasi en la necessitat d’aprofundir en polítiques que afavoreixin les famílies, sobretot les més vulnerables, tant en l’aspecte econòmic com en la projecció social.

D’altra banda, va subratllar la importància de l’educació primerenca de l’afectivitat i de l’acompanyament de les famílies, estiguin o no en crisi, i la necessitat d’emprendre una autèntica “inculturació” en positiu sobre el matrimoni i la família, especialment en les noves generacions.