20/02/2015

Construint ciutadans amb una motxilla de coneixements i de recursos propis

“L’amistat: un nou model de ciutadania” ha estat el tema del Fòrum UNIV de la UIC d’enguany, que es va clausurar el 14 de febrer passat. Durant tot el matí del dissabte, prop d’un centenar d’alumnes de les universitats catalanes hi van presentar les seves ponències i van assistir a la conferència de clausura, impartida per la pedagoga Dra. Joana Ferrer, del Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya. La gran novetat d’aquesta edició ha estat la participació d’estudiants de la Universitat d’Andorra.

Per sisè any consecutiu, la Facultat d’Humanitats ha organitzat el Fòrum UNIV de la UIC, un espai de diàleg interdisciplinari entre estudiants d’universitats diferents. En aquesta edició, a més de la novetat de la Universitat d’Andorra, hi han participat estudiants de la UIC, de la UB, de la UPC, d’ESADE, de l’Abat Oliva, de la UPF i de la UAB. Els participants, de tot tipus de titulacions, van exposar les ponències –entorn de diferents aspectes de la temàtica d’aquest any– davant d’un jurat.

El Fòrum d’enguany va ser clausurat per la pedagoga Joana Ferrer, de la direcció General d’Educació Secundària Obligatòria i Batxillerat, del departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya. Amb la conferència “Amistat i aprenentatge. Les bases pedagògiques per a la ciutadania”, Ferrer va fer una exposició sobre la importància de les relacions d’amistat en l’educació: “L’amistat et fa prendre la diferència –va assegurar–, i això, en l’educació, és cabdal: aprendre en un context de diferència és molt enriquidor”.

En aquest sentit, la pedagoga va destacar que “l’amistat és un entorn d’avenç on mai deixes d’aprendre: és un progrés. Per això –va dir–, cal crear entorns agradables que generin respostes eficients”. És un aprenentatge en què entren molts factors: “Fins ara ens han ensenyat un currículum lineal que ja no funciona. El dibuix de l’aprenentatge és holístic, no lineal”. Per això, va explicar, “ens calen ciutadans competents, no competitius. És a dir, ciutadans que, amb una motxilla de coneixements i de recursos molt variats, puguin resoldre els problemes amb els quals es troben a cada moment”.

Amb aquesta conferència es va clausurar el VI Fòrum UNIV de la UIC. Ara, els estudiants estan a l’espera de saber quines tres ponències han estat premiades amb una beca per participar a la fase internacional d’aquest fòrum, durant la Setmana Santa, a Roma.