23/06/2016

Crònica de la presentació del llibre: ‘La transformació com a procediment’, de Guillem Carabí

El dimarts 14 de juny es va presentar, a la seu del COAC (Col·legi Oficial d’Arquitectes de Catalunya) de la demarcació de Tarragona, el llibre del professor de l’àrea de Composició de la School of Architecture de UIC Barcelona, el Dr. Guillem Carabí, La transformació com a procediment. A l’acte, que va concentrar una quarantena d’espectadors, hi van participar el president del COAC de la demarcació de Tarragona, el Sr. Joan Tous; el diputat Sr. Mateu Montserrat, de la Diputació de Tarragona, i el professor de l’Escola d’Arquitectura de Reus de la Universitat Rovira i Virgili, el Dr. Roger Miralles.

L’autor del llibre, Guillem Carabí, va fer una exposició sintètica dels motius que el van impulsar a escriure una monografia sobre la reforma de la casa Bofarull, de Josep M. Jujol. El motiu principal, i a partir de les teories d’Aldo Rossi, és la convicció de l’autor que els arquitectes sempre defensen una qüestió en particular i s’esforcen a resoldre-la, al llarg de la seva obra i de manera obstinada en els seus projectes, una elecció dins l’arquitectura. Aquest fet és el que dóna coherència a la biografia construïda de l’arquitecte. A través de les planes del llibre, l’autor va mostrant com Jujol fa servir la transformació constant dels elements, en procés, arquitectura sempre inacabada, com a motor de la reforma de la casa Bofarull. Una característica que l’allunya dels seus coetanis modernistes i l’acosta a posicions més afins amb els artistes de l’avantguarda de principis de segle XX. La publicació La transformació com a procediment. La reforma de la casa Bofarull (1913-1933), de Josep M. Jujol té l’origen en la tesi doctoral defensada per l’autor, quatre anys abans, a UIC Barcelona.

A continuació, el professor Miralles va glossar les aportacions que va reconèixer llegint les planes de La transformació com a procediment. Miralles va destacar la mirada erudita i plena de referències que explicaven el procés de la reforma. Fins aleshores, deia Miralles, l’aproximació a l’arquitectura de Jujol sempre havia estat des de l’afecció, des del respecte pel territori, els materials, els animals, o el camp. Carabí, va dir Miralles, s’hi acosta des de l’objectiu de transcendir aquelles mirades ja sabudes i conegudes, com un viatger que s’aproxima poc a poc a la casa, i que aporta durant el recorregut un cos d’erudició que permet entendre l’arquitectura de Jujol. Tanmateix Miralles va agrair l’esforç dut a terme per acostar la complexitat d’una tesi doctoral a un públic més ampli, fent-la més amable.

Va cloure l’acte el diputat Sr. Mateu Montserrat, alcalde del Pla de Santa Maria.