12/03/2021

Dalila Rodrigues defensa a Foros 2021 el diàleg compromès entre historiadors de l’art i arquitectes per exhibir obres d’art

La historiadora de l’art portuguesa va fer un repàs per la seva trajectòria de més de dues dècades al capdavant de diferents museus portuguesos en col·laboració amb arquitectes com Eduardo Souto de Moura
 

El 10 de març passat, la historiadora de l’art portuguesa Dalila Rodrigues va intervenir en el cicle Foros 2021 amb una conferència, en format en línia, titulada “Ex situ: projectes de presentació d’art i arquitectura”. En la conferència, va dur a terme un repàs per la seva dilatada trajectòria com a directora de museus i centres d’art a Portugal i va defensar la necessitat d’establir un diàleg compromès entre historiadors de l’art i arquitectes per garantir la correcta exhibició d’obres d’art, particularment de les peces ex situ, és a dir, aquelles obres que han estat extretes dels seus contextos visuals i significatius originals.

Dalila Rodrigues exerceix actualment com a directora del monestir dels Jerònims i de la torre de Belém, a Lisboa, i acumula una llarga experiència al capdavant de diversos museus i centres d’art a Portugal. Ha dirigit el Museu Nacional Grão Vasco, el Museu Nacional d’Art Antic o la Casa de les Històries Paula Rego.

“La museologia, que és un territori de confluència de diverses disciplines que contribueix a instaurar bones pràctiques de salvaguarda, no substitueix el diàleg compromès entre l’historiador de l’art i l’arquitecte. Les galeries i els museus contemporanis defineixen codis visuals per a l’exhibició d’obres d’art i, per això, és fonamental articular un programa molt definit per a qualsevol projecte museístic”, va incidir.

Amb el títol “Expectations” (‘Expectatives’), Foros 2021 conduirà les reflexions sobre l’escenari de reconstrucció derivat de la crisi de la COVID-19 en tots els àmbits de la societat, especialment en l’àmbit de l’arquitectura i l’urbanisme.