13/05/2016

Diversos experts coincideixen que l’estratègia per acabar amb Daesh ha d’anar més enllà de l’operació militar

El Saló de Graus de UIC Barcelona va acollir dilluns 9 de maig passat la conferència i taula rodona “La amenaza del Estado Islámico, ¿jaque a Europa?”, organitzada per l’Institut Carlemany d’Estudis Europeus, amb la col·laboració d’Adalede, l’Institut Espanyol d’Estudis Estratègics (IEEE) i el Grup Atenea.

Un any més, l’Institut Carlemany d’Estudis Europeus de UIC Barcelona ha celebrat el Dia d’Europa. Tal com el director de l’Institut, Carlos Espaliú, va afirmar: “Després dels atemptats de París i Brussel·les i dels missatges constants que ens arriben per part d’Estat Islàmic, hem vist la necessitat de parlar d’aquesta amenaça i com s’hi està responent."

L’acte es va iniciar amb una conferència a càrrec del general Miguel Ángel Ballesteros, director de l’Institut Espanyol d’Estudis Estratègics, que va presentar les característiques del Daesh que el diferencien d’una altra amenaça similar com és Al-Qaida. “El Daesh és molt més perillós que Al-Qaida. A Europa, només n’hem vist dos atemptats, però és molt més poderós. Daesh s’ha propagat per tot el món on hi ha gihadistes”.

Seguidament, va tenir lloc una taula rodona en la qual es van tractar temes com el conflicte de Síria i l’Iraq, altres formes de gihadisme que estan sorgint, la resposta d’Europa i la visió politicoreligiosa del conflicte.

En primer lloc, va intervenir Francisco Fernández, ambaixador d’Espanya. Fernández va comparar el conflicte de Síria i l’Iraq amb una nina russa, de la qual sempre surten nines de diferent grandària de l’interior. “És un problema que no té una única solució diplomàtica, cal un canvi de mentalitat”, va afirmar.

Per la seva banda, Pedro Baños, coronel, analista i conferenciant expert en relacions internacionals, va insistir: “La milícia de l’Estat Islàmic com a tal no és un problema, sinó la ideologia que manté. Si ha crescut tant és perquè ha tingut un gran suport popular”.

Soha Abboud Haggar, professora d’Estudis Àrabs i Islàmics a la Universitat Complutense de Madrid, va aportar el punt de vista de l’islam que està veient amb horror com es perpetren aquests atemptats: “Els musulmans del carrer s’estan sentint atacats perquè Daesh, per ser moderats, els acusa d’infidels. Se senten realment amenaçats”.

En el seu torn, Carlos Echeverría, professor de Relacions Internacionals de la UNED i expert en el món islàmic, va parlar de la situació de Líbia, i va afirmar també que “quan des de dins de l’islam es considera un altre musulmà apòstata, se’l deshumanitza i se’l porta a la mort. "

Finalment, Montserrat Nebrera, professora de la Facultat de Dret de UIC Barcelona, ​​va manifestar que tot i que la Unió Europea ha arribat a acords i pactes per a la lluita contra aquesta classe de terrorisme, “la sensació que es té en escoltar Europa és que no s’ha cregut en la seva unitat sinó que depèn de la votació de cada estat. Cal que Europa sàpiga qui vol ser i cap a on vol anar”.