27/11/2015

Dues jornades per reflexionar sobre els nostres reptes per a la ‘casa comuna'

La Facultat d’Educació de UIC Barcelona va celebrar les segones Jornades Interdisciplinàries de Ciència i Religió, els dies 13 i 14 de novembre passats, amb la finalitat de reflexionar davant dels greus desafiaments ètics actuals per trobar solucions que portin a la pau i a la sostenibilitat. El professor Miquel Ramon, de la Facultat de Filosofia de la Universitat Ramon Llull, va ser el responsable d’inaugurar les jornades.

Durant la inauguració, el professor Miquel Ramon va convidar els assistents a reflexionar sobre el que tenim entre mans: “Qui m’ha regalat aquest univers? La resposta té conseqüències determinants, ja que no és el mateix sentir-se fruit de l’atzar que saber-se fill de Déu”. A partir d’aquí, els diferents ponents van tractar els temes de l’encíclica del papa Francesc Laudatio Si’, en què parla de la “nostra casa comuna”.

Així, per exemple, Josep Argemí, professor de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut i director de l’Institut d’Estudis de Bioètica de UIC Barcelona, va analitzar les dades de salut pública sobre l’avortament i l’eutanàsia i va mostrar les paradoxes legals a les quals ens estem abocant.

D’altra banda, la professora d’Educació Sílvia Albareda va plantejar el desenvolupament sostenible com a solució per afrontar els reptes de la crisi ecològica i social, i Joan Costa, sacerdot i conferenciant, va plantejar un problema que proposa la cura d’aquesta “casa comuna”: “l’home tecnocientífic s’ha convertit en un dominador de la natura en competència amb Déu”.

Prop de mig centenar de mestres i professors de religió i ciències naturals van participar en les jornades. Les ponències es van alternar amb tallers, com el de Carme Arrufat –de l’Escola Infantil La Farga– i el de José Manuel Almuzara, arquitecte expert en Gaudí, o Ariadna Blanco, d’Ajuda a l’Església Necessitada. Al final, Mons. Sebastià Taltavull, bisbe auxiliar de Barcelona, va clausurar l’acte.

Aquestes són les segones Jornades de formació contínua que organitza l’àrea de Docència de la Religió de la Facultat d’Educació, la qual, entre altres activitats, dirigeix el postgrau per a la Docència de la Religió Catòlica.