- Més vistos
- Darrera visualització
Dues profesores de UIC Barcelona participen en una jornada clínica de la Teknon
Teresa Vallès, degana de la Facultat d’Humanitats, i Marian Lorente, professora de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut, participen en la IX Jornada de la Clínica del Dolor de la Teknon que va teni lloc el 19 de juny passat. Cadascuna, des de la seva especialitat, va fer una anàlisi del dolor: de les sensacions que en els éssers humans suscita, i de com, des de l'acupuntura es tracta, alhora, cos i ànima.
Durant la seva ponència, la doctora Vallès va analitzar les emocions i el dolor a través de manifestacions culturals –“és un tema que sempre està present en les creacions humanes”, va afirmar– y va traslladar a l’auditori la necessitat d’incloure, en la formació de professionals de la sanitat i en la mesura que la persona no és només el seu cos, una assignatura humanística que doni les eines per tractar amb persones que també són pacients. “En conjunt –va assegurar la degana d’Humanitats– existeix un fort vincle entre l’art o el pensament i la persona que el contempla o el llegeix, si és un sofriment amb què s'identifica, resulta reconfortant i ens ajuda a comprendre”.
D’altra banda, la doctora Lorente, presidenta de la secció d’acupuntura del Col·legi Oficial de Metges de Barcelona, va explicar que “el dolor no és només una cosa física que resideix en el cos i que, per tant, el seu tractament també s’ha d’abordar a través de la ment”. Lorente va exposar casos de la Clínica del Dolor, a la qual es va incorporar fa dos anys, en què la medicina tradicional oriental ha permès arribar a èxits fora de l’abast d’analgèsics i l’anestèsia. “L'acupuntura considera el tractament integral del dolor: el cos i l’ànima”, va apuntar la professora. Va afirmar que els conceptes del benestar i del dolor són molt complexos i que amb aquestes tècniques s'obtenen resultats excel·lents i sense efectes secundaris.
La línia d’aquesta jornada té molt a veure amb el nou programa creat per la Facultat d’Humanitats, el diploma Grans obres sobre el sofriment i la cerca de sentit, que busca, en paraules de Teresa Vallès, “oferir, a alumnes i professionals de l’àmbit de la salut, una visió humanística del dolor”, a través de la lectura, la reflexió i el diàleg sobre l’experiència del dolor que transmeten les obres literàries, filosòfiques, pictòriques, musicals, etc., al llarg dels segles.