- Més vistos
- Darrera visualització
Eduardo Bruera, referent mundial en cures pal·liatives, investit doctor honoris causa per UIC Barcelona
En la seva conferència magistral, l’oncòleg argentí ha destacat la importància d’incorporar el coneixement en pal·liatius davant l’arribada d’una intel·ligència artificial que no substituirà la capacitat d’escoltar i d’acompanyar
L’oncòleg Eduardo Bruera, referent mundial en cures pal·liatives, ha estat investit el 18 de maig doctor honoris causa per UIC Barcelona durant un acte solemne celebrat a l’Aula Magna de la Universitat.
Bruera, que el 1999 va fundar el Departament de Medicina Pal·liativa, Rehabilitació i Medicina Integrativa del MD Anderson (Houston), el més gran dels Estats Units, ha lamentat que “estiguem igual que fa 25 anys en cures pal·liatives, tot i que suposen un estalvi econòmic,” i que “els diners, les estructures i els esforços s’estiguin posant en la malaltia, no en el pacient”.
En la seva conferència magistral, titulada “Les cures pal·liatives en la societat actual”, l’especialista ha instat les administracions dels sistemes de salut públics i privats, la indústria farmacèutica i els responsables dels hospitals a apostar pels pal·liatius, que “han d’inserir-se per sempre”. Segons l’especialista, “és una “oportunitat incorporar el coneixement en pal·liatius davant l’arribada d’una intel·ligència artificial que no substituirà la capacitat d’escoltar i d’acompanyar”.
Després de felicitar la clínica Cuides UIC Barcelona pel paper que desenvolupa en l’atenció a les persones en el final de la vida, Bruera ha recordat que els pal·liatius van començar a sorgir als anys 60 fora del claustre acadèmic.
Durant la seva intervenció, ha insistit en la necessitat d’atendre els pacients i les seves famílies a través d’“un equip interdisciplinari” que atengui “en unitats especialitzades”. En la seva opinió, “hem d’alleujar el sofriment, hi ha molt de sofriment innecessari”. Així mateix, ha destacat la importància de “mantenir” la telemedicina amb l’objectiu “d’arribar a petites poblacions i que els pacients puguin rebre un tractament especialitzat”.
Prèviament, Josep Porta, director de la Càtedra WeCare: Atenció al Final de la Vida de UIC Barcelona (2013-2021) i antic cap del Servei de Cures Pal·liatives de l’Institut Català d’Oncologia (ICO), ha destacat en la laudatio les “contribucions d’Eduardo Bruera a la medicina en general i a les cures pal·liatives, que adquireixen un valor extraordinari, més encara si es considera l’escassa atenció i finançament que han tingut aquestes disciplines fins fa relativament pocs anys”. En aquest sentit, Porta ha recordat que Bruera “ha mantingut un equip de recerca líder que en els últims 30 anys ha realitzat aportacions pioneres que s’han anat incorporant i consolidant com a pràctica estàndard en cures pal·liatives”.
Porta ha volgut destacar també el paper de Bruera en la posada en marxa de diferents assajos clínics per determinar “com el disseny d’una estructura física específica, tant ambulatòria com d’hospitalització, i una intervenció multidisciplinària realment centrada en el pacient oferia beneficis físics, emocionals i en la presa de decisions als pacients i els seus familiars”. “Aquesta clara visió que la persona malalta ha de ser i és el centre de la nostra atenció sempre ens l’ha sabut transmetre d’una manera proverbial i molt didàctica”, ha conclòs.
L’acte ha finalitzat amb la intervenció del rector de UIC Barcelona, Alfonso Méndiz, el qual ha destacat la capacitat de Bruera “per col·locar l’ésser humà al centre de l’atenció mèdica, amb una medicina al servei de les persones, no només de la ciència o del coneixement”. Segons Méndiz, “en la seva medicina, la compassió, l’empatia i el respecte per la dignitat humana són tan importants com les habilitats mèdiques”.
El rector ha assegurat que el prestigiós pal·liativista “va aplicar el seu talent per crear una nova metodologia d’avaluació clínica que ja és un referent mundial” i va tenir la capacitat per demostrar que “la grandesa i l’èxit no poden separar-se de la generositat cap als altres”. “En un món tecnificat que ens porta cada dia noves disrupcions com la intel·ligència artificial, el Dr. Bruera ha estat capaç de posar la ciència al servei de les persones”, ha recalcat.
Aquest acte ha estat el preludi de l’inici del Simposi Persona Societat i Cura, que acull UIC Barcelona del 18 al 20 de maig.