- Més vistos
- Darrera visualització
El cas de l’oli de pinyolada espanyol, a revisió per Juan José Guardia en el Congrés de Dret Agroalimentari de Lleida
El jurista i vicedegà de la Facultat de Dret ha realitzat una comunicació en el marc del projecte de recerca de la Fundació BBVA. El congrés ha tingut com a tema principal la construcció de sistemes agroalimentaris sostenibles des de l’àmbit del dret.
Sota el títol “Alertes alimentàries i principi de precaució després de vint anys de la crisi de l’oli de pinyolada espanyol”, el vicedegà de la Facultat de Dret, Juan José Guardia, ha realitzat una comunicació en el Congrés de Dret Agroalimentari de la Universitat de Lleida, celebrat del 15 al 16 de novembre, en què ha donat algunes de les claus per entendre el controvertit cas de l’oli de pinyolada.
Partint del fet que les autoritats sanitàries van emetre una alerta que va provocar la retirada del producte del mercat, Guardia es qüestiona si es va aplicar correctament el principi de precaució. Segons ha explicat el professor de Dret, alguns tribunals van considerar que no existia un risc imminent que justifiqués aquesta mesura i els afectats no van rebre cap compensació econòmica.
En la seva exposició, el ponent ha destacat la necessitat de crear criteris clars per aplicar el principi de precaució i evitar la discrecionalitat administrativa. Així mateix, ha assegurat que els requisits haurien d’incloure un risc potencial i una incertesa científica qualificada. “És important revisar l’evidència científica, consultar experts independents i considerar conflictes d’interessos per reconèixer la incertesa científica —va aclarir el professor en la seva comunicació—. L’existència d’hipòtesis divergents o assajos aïllats no és suficient, ha d’haver-hi una falta de consens o una evidència sòlida”. El vicedegà de la Facultat de Dret considera que establir uns criteris clars permetria més control judicial i la possibilitat de recórrer a la protecció constitucional.
Aquesta ponència deriva del projecte de recerca “Conflictes ètics en la gestió dels riscos per a la salut humana davant la incertesa de la ciència”, finançat per la Fundació BBVA, dins de la Convocatòria 2021 d’Ajuts a Projectes de Recerca Científica.