- Més vistos
- Darrera visualització
El Dr. Espaliú participa en un congrés sobre el difícil procés de pau a l'Orient Mitjà
Carlos Espaliú, professor de Dret Internacional a la UIC i director de l'Institut Carlemany d'Estudis Europeus, va participar, durant els dies 12 i 13 de febrer, en un congrés celebrat a l'Institut Pontifici Notre Dame de Jerusalem, en què es va parlar del futur de l'anomenada "Primavera Àrab", i la cooperació d'Espanya
Al congrés “The Arab Spring: the post 2015 agenda and Spanish cooperation for development”, organitzat pel Consolat espanyol a Jerusalem i la Fundació Promoció Social de la Cultura, hi van participar professors i autoritats de diversos països de l’Orient Mitjà i d’Espanya.
Durant aquests dos dies, es va realitzar un exercici de reflexió i diàleg per part dels experts reunits sobre les oportunitats i les amenaces que la “Primavera Àrab” representa per a la cooperació i desenvolupament a l’Orient Mitjà, sobre les convergències i divergències entre aquestes oportunitats i amenaces i sobre l’agenda post 2015.
El professor Espaliú va moderar una taula rodona sobre el tema: “Israel and Palestine, Spanish Cooperation and Peace Building”. A aquesta taula, tant els dos participants israelians com els palestins –tots altes personalitats de la política o de la societat civil en aquesta zona de l’Orient Mitjà– van exposar les seves opinions sobre els avenços en el diàleg patrocinat per Washington que mantenen israelians i palestins des de finals de juliol de 2013, amb l’objectiu que es pugui arribar a un acord marc abans de la data límit del 29 d’abril.
Tot i que, en general, tots els participants es van mostrar esperançats perquè s’arribi a aquest possible acord en la data prevista, també es van analitzar els escenaris que s’obririen si no es tanca amb èxit, a finals d’abril, aquest nou episodi del procés de pau. L’exministre d’Economia Nacional de l’Autoritat Palestina va incidir, en particular, que si no s’arriba a un acord properament, s’obririen les portes a una successiva presentació de reclamacions davant la Cort Penal Internacional. Per part israeliana, es va sostenir que aquesta situació podria comportar que Israel apliqués mesures de retorsió, incloent-hi l’ús de la força.