27/06/2014

El Dr. Jaume Navarro fa un repàs per la història de la ciència en un nou seminari de la Càtedra Cultura, Ciència i Religió

La Càtedra Cultura, Ciència i Religió de la UIC va oferir el dilluns 17 de març un seminari sobre història de la ciència i cultura científica titulat «Les promeses de la ciència, o com el passat i el futur es fan servir per explicar el present», a càrrec del Dr. Jaume Navarro.

Navarro, que va començar dient que “sovint es dóna massa per descomptat què és la ciència”, va fer un repàs de la història científica i va fer notar als assistents com ha anat evolucionant el concepte de ciència des de Francis Bacon fins a l’actualitat. També va fer referència al binomi ciència-democràcia, sobre el qual es va aturar en dos discursos alternatius de Vannevar Bush i de Dwight David Eisenhower.

Una de les conclusions de la conferència és que sovint s’ha forçat la confrontació entre les “dues cultures” (ciències i lletres, art i ciència) a les quals va fer referència Charles Percy Snow per blindar “la casta científica” i convertir-la en una mena de religió secular, digna de fe i d’esperança.

Aquest seminari se suma als seminaris que periòdicament organitza la Càtedra, que aplega un grup de professors de diferents facultats de la UIC i d’altres universitats i està dedicada a la recerca transdisciplinària en la interfície d’aquests tres àmbits.

El Dr. Jaume Navarro ha desenvolupat la seva carrera com a historiador de la ciència a les universitats de Cambridge i Londres, i al Max Planck Institut für Wissenschaftsgeschichte.