23/09/2014

El fisioterapeuta internacional Robinson Ramírez apadrina la graduació de Fisioteràpia

El 27 de juny passat va tenir lloc la graduació de Fisioteràpia. L'acte va estar presidit per Albert Balaguer, Caritat Bagur i el Dr. Robinson Ramírez, padrí de promoció.

Va prendre la paraula Caritat Bagur, vicedegana de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut, que en primer lloc va felicitar els nous graduats i va afirmar que “mereixen els elogis que han rebut per la feina que han dut a terme fins ara”. Així mateix, els va oferir tota la confiança i va afirmar que esperava les seves “contribucions futures”, sempre encarant la professió al “compromís amb els pacients, que no deixen de ser humans”.

Després que la vicedegana el presentés, el Dr. Robinson Ramírez va començar per agrair la invitació a l’acte. En la seva intervenció, va exposar el tema del nou repte al qual s’ha de fer front: “Les malalties cròniques no transmissibles i la fisioteràpia.”

La primera pregunta que va llançar als assistents va ser: “Hem avançat en la fisioteràpia?” I va afirmar que si ens remuntem als manuscrits antics, es pot veure una clara evolució. De fet, no va ser fins a la Primera Guerra Mundial “que va néixer la fisioteràpia moderna”.

El doctor colombià va afirmar que les malalties cròniques “suposen un impacte important” en tots els àmbits de la societat. I, a sobre, com més sabem d’una malaltia, més emmalaltim. Va fer un èmfasi especial en el sedentarisme, la inactivitat física, “que mata més que el tabaquisme”. Aquí és on els fisioterapeutes tenen un repte: “Som els experts en l’àrea del moviment, just el que més necessitem ara.” L’exercici físic és “una medicina” i fent-ne “un terç de les malalties de les quals morim es pot prevenir”.

També va defensar que “aquesta problemàtica —el sedentarisme i la resta de malalties cròniques— no s’hauria d’excloure dels debats mundials i de les agendes de salut, però sobretot de les universitats”.

Després del lliurament de diplomes i el discurs de la delegada, finalment, Albert Balaguer, degà de la Facultat, va tancar l’acte felicitant els alumnes i les famílies, als quals va dir que “per a la UIC significa la culminació d’un procés”, i els va recordar que “el procés de formació no acaba mai” i que a la UIC sempre trobaran un cos docent que rebrà amb els braços oberts els nou Alumni.