25/09/2022

El grup de recerca liderat pel Dr. Josep Clotet i el Dr. Javier Jiménez rep finançament del Ministeri de Ciència i Innovació per desxifrar la funció del polifosfat nuclear durant la proliferació cel·lular

L’estudi liderat pel Dr. Josep Clotet i el Dr. Javier Jiménez, subdirector del Departament de Ciències Bàsiques de UIC Barcelona, forma part d’un conjunt de projectes enfocats al descobriment i la recerca funcional del metabòlit polifosfat tant en situacions patològiques de l’organisme com en processos vitals de la cèl·lula. Amb aquest estudi, l’equip pretén continuar el projecte amb un nou èmfasi en el paper d’aquesta molècula envers la formació d’estructures particulars al nucli de les nostres cèl·lules.

El projecte “Deciphering nuclear polyp function during human cell proliferation” ha rebut un dels ajuts econòmics Projectes de generació de coneixement 2021 que atorga el Ministeri de Ciència i Innovació, en el marc del programa estatal per impulsar la recerca cientificotècnica i la seva transferència a la societat.

Cada dia, cada hora, cada segon les nostres cèl·lules es divideixen per mantenir el nostre cos en un estat òptim d’equilibri i benestar. Aquesta proliferació cel·lular la dirigeixen, entre d’altres, les ciclines. Han d’assegurar que la cèl·lula disposi dels nutrients i l’energia necessaris per iniciar el creixement. D’aquí parteix la darrera troballa del Grup de Recerca en Mecanismes Fonamentals en Biologia Cel·lular, que demostra la regulació de subfamílies de ciclines amb la coordinació del metabolisme del polifosfat, un component cel·lular amb moltes funcions encara desconegudes que està investigant el grup.

El camp del polifosfat ha estat difícil d’estudiar perquè se’n desconeix la maquinaria bioquímica responsable de la síntesi i degradació. En el darrer projecte l’equip va identificar que el polifosfat que es troba al nucli es degrada per Nudt3 quan es dona una pujada de zinc característica de situacions d’estrès oxidatiu; una situació tòxica del metabolisme de la cèl·lula que danya tots els components de la cèl·lula incloent-hi proteïnes i ADN. La qual cosa suggereix que el polifosfat i el Nudt3 exerceixen un paper en la protecció contra l’estrès oxidatiu.
  
“Disposar d’aquest ajut important ens permetrà aprofundir en la hipòtesis que el polyP podria ser un factor fonamental en processos nuclears com ho son la síntesi i la reparació de l’ADN, el processament del ARNm i la proliferació de les cèl·lules de mamífers”, explica Jiménez. A més a més, desemmascarar la funció del polifosfat i descobrir nous enzims responsables del seu metabolisme aportarà una gran rellevància fisiològica i patològica en la biologia cel·lular del càncer. 

D’aquesta manera, aquest estudi és el segon projecte impulsat pel departament de Ciències Bàsiques que rep finançament del Ministeri de Ciència i Innovació, juntament amb el projecte ARETHA, liderat per la Dra. Mayka Sánchez. 


 

Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS)