23/05/2022

El lideratge infermer té un paper clau en la gestió segura de la medicació

Així ho han corroborat els diferents professionals de la salut que han participat en el seminari en línia “Lideratge infermer en la seguretat del pacient”, organitzat per la Càtedra DECIDE com a jornada de tancament

El 9 de maig va tenir lloc el seminari en línia “Lideratge infermer en la seguretat del pacient”, impulsat per la Càtedra DECIDE amb la col·laboració de Boehringer-Ingelheim. A la trobada, hi van participar prop de 80 professionals de l’àmbit de la salut i va reunir experts en lideratge infermer, infermeria i docència.

La Dra. Pilar Fuster, la Dra. Encarna Rodríguez i la Dra. Mireia Llauradó, directores de la Càtedra DECIDE, van ser les encarregades de donar la benvinguda als assistents i donar pas al Dr. Guillem Bruch, director mèdic de Boehringer-Ingelheim. Durant la seva intervenció, el Dr. Bruch va destacar la importància de tenir un bon sistema sanitari i la necessitat d’invertir-hi, prestant especial atenció a la innovació i al lideratge. En aquest sentit, el Dr. Bruch va subratllar la rellevància del rol de les infermeres i infermers, ja que són els professionals més pròxims als pacients i, per tant, tenen un paper clau per empoderar-los i donar-los autonomia.

A continuació, la Dra. Azucena Santillán, infermera de l’Hospital Universitari de Burgos i tècnica en assessorament científic del Parlament espanyol, va analitzar, de manera dinàmica i participativa, què és el lideratge infermer, com ha canviat al llarg dels anys i com influeix en la qualitat de les cures que reben els pacients. És fonamental crear un bon clima laboral perquè els professionals se sentin motivats i amb ganes d’innovar, i reduir a més a més d’aquesta manera els efectes adversos i els errors en la gestió de la medicació. Santillán també va remarcar la necessitat de traslladar als estudiants del Grau en Infermeria la cultura de la seguretat clínica a través del lideratge eficaç.

Seguidament, va tenir lloc una taula rodona a la qual van participar com a ponents el Dr. Santiago Tomás, director gerent de la Fundació FIDISP; la Dra. Marina García, infermera i professora del Departament d’Infermeria de la Universitat de Màlaga, i Cristina Alfonso, infermera i professora del Departament d’Infermeria de UIC Barcelona. Tots tres experts van centrar la seva intervenció en la seguretat clínica i la gestió dels medicaments. Concretament, el Dr. Tomás va constatar la importància del lideratge infermer en l’administració dels medicaments i la funció essencial d’aquests professionals per prevenir i detectar problemes de seguretat clínica i impulsar accions de millora per minimitzar riscos. Per part seva, la Dra. García va compartir la seva visió de la seguretat clínica des de la perspectiva docent a través de l’estudi realitzat sobre seguretat clínica i esdeveniments adversos en la pràctica clínica amb alumnes de la Universitat de Màlaga. Finalment, la doctoranda Cristina Alfonso va mostrar la importància de la simulació en les pràctiques clíniques dels alumnes, ja que permet aprendre en un entorn segur, i millora els coneixements sobre seguretat i gestió de medicaments i els manté en el temps. Per això, va mostrar els resultats obtinguts en l’assaig clínic dut a terme amb alumnes de segon curs del Grau en Infermeria de UIC Barcelona. 

La Dra. Montse Miró, responsable d’organitzacions mèdiques i sanitàries de Boehringer-Ingelheim, va ser l’encarregada de clausurar la sessió. Miró va fer un balanç de les accions impulsades per la Càtedra amb l’objectiu d’empoderar els futurs professionals infermers per  incrementar-ne el lideratge, les responsabilitats i la presència en el mapa sanitari. A més a més, va valorar molt positivament els resultats obtinguts amb les diferents iniciatives de la Càtedra, que han permès innovar millorant les competències de lideratge des del Grau en Infermeria, especialment en la cura del pacient crònic.

Accedeix al vídeo de la sessió

Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS)