14/12/2023

El Parlament Britànic destaca un informe de Maria Mut sobre els territoris britànics d’ultramar

La Cambra dels Comuns ha seleccionat un informe de la professora de Dret, titulat “The Estatus of the UK’s Overseas Territories in the 21st Century inquiry”, per la seva rellevància i interès 

El Comitè d’Administració Pública i Assumptes Constitucionals de la Cambra dels Comuns del Regne Unit ha publicat recentment un informe elaborat per la professora de la Facultat de Dret Maria Mut Bosque, titulat “The Estatus of the UK’s Overseas Territories in the 21st Century inquiry”.

A l’informe, la professora de Dret Internacional Públic i Europeu de la Universitat se centra en els territoris britànics d’ultramar, concretament en el seu estatus i en el futur de la seva relació amb el Regne Unit. Mut planteja una pregunta: “és satisfactori i adequat l’estatus actual d’aquests territoris en el segle XXI?”.

La investigadora diferencia entre “satisfactori” i “apropiat”, atès que no tot el que és satisfactori és apropiat i viceversa. Planteja els avantatges i desavantatges que pot tenir per al Regne Unit canviar els acords constitucionals per a aquests territoris i destaca que hi ha uns riscos que s’han de considerar amb molta cautela. “No tots els territoris comparteixen els mateixos interessos. No només el Regne Unit és molt diferent dels 14 territoris d’ultramar britànics, sinó que aquests territoris són molt diferents entre si”, explica la jurista en el seu informe.

Després d’exposar els aspectes positius i negatius que podria suposar un canvi d’estatus per als diferents actors, la professora de la Facultat de Dret acaba concloent que seria apropiat i alineat amb els valors del segle XXI consultar amb aquests territoris si estan satisfets amb la seva situació actual. “Tanmateix, això podria ser arriscat per al Regne Unit —conclou Mut—. S’enfronten a obrir la caixa de pandora i és possible que els resultats no satisfacin completament els interessos del Regne Unit”. 

Actualment, Maria Mut és membre del projecte de recerca “Global Britain, contested spaces, and the British Overseas Territories”, amb la Universitat de l’Oest d’Anglaterra (UWE). El projecte ha estat finançat per la British Academy/Leverhume en el marc del programa Small Research Grants Programme.