18/03/2016

“El periodisme cultural mai és portada perquè no segueix els patrons de les notícies tradicionals”, Vicenç Villatoro

El director del CCCB, periodista i escriptor, Vicenç Villatoro, va ser l’encarregat d’inaugurar la segona Jornada sobre Innovació i Qualitat Periodística “Més Periodisme” organitzada per la Facultat de Ciències de la Comunicació de UIC Barcelona. La temàtica d’aquesta segona edició va girar entorn dels nous reptes del periodisme cultural, formats i audiències. 

El periodista cultural de l’ABC i professor de la Facultat, Sergi Doria, va presentar el director del CCCB, Vicenç Villatoro, i va donar peu a l’inici de la seva conferència adreçada als alumnes del Grau en Periodisme. Villatoro va impartir una sessió en què va explicar la seva experiència com a periodista i va desmuntar els mites de la professió: “Les notícies no són objectives. La interpretació d’un fet és una notícia i sempre és subjectiva”. En relació amb la subjectivitat va mencionar: “L’opinió d’un mitjà no està a l’editorial, està a la portada”, i també va afegir: “El periodisme cultural mai és portada perquè no segueix els patrons de les notícies tradicionals” i “en aquests moments l’agenda de la informació cultural la marquen les oficines de premsa”.

Després de la conferència de Villatoro, va tenir lloc la taula rodona “Qualitat i espais per a la innovació al periodisme cultural” en la qual es va establir un diàleg entre els participants sobre els nous formats, els canals, la diferenciació dels diferents productes culturals i les seves audiències. A la taula rodona, hi van intervenir Carles Foguet, director de Comunicació de Jot Down Magazine; Jero Rodríguez, director de “Cachitos de hierro y cromo”, de TVE; Estel Batet, presentadora de “Sentits”, de Catalunya Ràdio, i Albert Lladó, editor de la Revista de Letras.

Unes quantes de les declaracions més destacades a #MésPeriodismeUIC van ser:

Carles Foguet: “Si no volem escombraries a les RSS, no les cliquem”

Albert Lladó: “El periodisme és una qüestió de mirada. La qüestió és quin tipus de periodista volem ser”

Estel Batet: “Hem desenvolupat una cultura visual basada en l’acció”

Jero Rodríguez: “La música a la tele no té audiència, és una excusa”

Per acabar, el CCCB va presentar “Soy Cámara”, un programa televisiu sobre art, cultura, ciència i pensament que parteix de les activitats, conferències, debats i materials recuperats de l’arxiu del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona. El programa coproduït pel CCCB i TVE s’emet mensualment a La 2.