21/07/2015

El professor Felipe Pich-Aguilera construirà la primera Illa Eficient d'Espanya

El director de la Càtedra CEIM de la School of Architecture i professor de les assignatures Sostenibilitat i Projectes, Felip Pich-Aguilera, juntament amb la resta de l'equip de Pich Architects, és integrant d'un dels grups d'empreses que han guanyat el concurs Illa Eficient.

L’1 de juliol passat es van donar a conèixer els projectes d'arquitectura guanyadors del concurs Illa Eficient mitjançant una cerimònia pública al Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya.

El concurs Illa Eficient és una iniciativa impulsada pel Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya i el grup Habitat Futura, que té el suport de l'Ajuntament de Barcelona, el Col·legi d'Administradors de Finques de Barcelona i el Fòrum d'Entitats de l'Estratègia Catalana de Renovació Energètica d'Edificis (ECREE).

L’illa triada per a aquest concurs és la que queda compresa entre els carrers Gran Via, Viladomat, Diputació i Calàbria. En aquesta illa hi ha 27 edificis, 22 comunitats de propietaris i hi conviuen més de 700 persones. Es pretén estimular una nova forma de resoldre els projectes de rehabilitació i convertir els ciutadans en protagonistes actius del procés de canvi del seus habitatges.

Al concurs d'idees es van presentar un total de 27 propostes, de les quals un jurat professional va fer una selecció final de només 14. Més tard, els propietaris de l’Illa Eficient van culminar el procés amb la tria de 2 guanyadors ex aequo dels 14 finalistes.

Els dos projectes guanyadors van ser presentats per dos grups d'empreses. El primer grup, OTU, està integrat per Pich Aguilera Architects, Lavola Cosostenibilitat, Re-Cooperar i Acciona Service. El segon, amb la denominació ILLA EFICIENT-EIXAMPLE DE BARCELONA, està integrat per Arriola & Fiol arquitectes, Aiguasol, BAC, Etcs, FiP, Eva Bufi, Xmade XiA i Mútua de Propietaris. Aquests dos equips hauran de formar un únic equip professional amb una proposta conjunta.

Tots dos projectes tenen com a objectiu principal l'eficiència energètica, amb un estalvi del consum de fins al 60 %. Els dos equips han presentat propostes innovadores com la creació d'un anell verd que uniria tots els terrats i que serviria de suport a la producció solar o paviments amb materials fotocatalítics que netegin l’aire de partícules i de contaminants, així com la millora de les façanes poc eficients aïllant-les de l'exterior, entre d'altres propostes.