04/07/2024

El professor Jiménez-Yáñez escriu un capítol del llibre ‘Lenguaje Claro en Iberoamérica: principios y prácticas’

Titulat “Bienvenido, Mr. PERTE. Análisis del uso claro del lenguaje a partir de las palabras clave de las memorias técnicas de los fondos europeos para el COVID-19”, el text l’ha elaborat amb la investigadora Pérez-Vargas, de la Universitat de Cadis

El professor de la Facultat de Dret i d’Humanitats de UIC Barcelona Ricardo María Jiménez-Yánez, juntament amb la investigadora Pérez-Vargas de la Universitat de Cadis, ha escrit recentment un capítol per a l’obra col·lectiva Lenguaje Claro en Iberoamérica: principios y prácticas, de la reconeguda editorial Thomson Reuters, La Ley Argentina i dirigida per Alejandro Retegui i Fernando Rocca.

Jiménez-Yánez ha participat en la publicació amb el treball “Bienvenido, Mr. PERTE. Análisis del uso claro del lenguaje a partir de las palabras clave de las memorias técnicas de los fondos europeos para el COVID-19”. En aquest capítol es plasma la importància de la claredat en la comunicació, especialment en els àmbits legals i de l’administració pública, “fonamentals per construir societats més justes, transparents i accessibles”, explica Jiménez-Yáñez, que defensa que “de la correcta expressió dels juristes depèn, en molts casos, la solució justa dels problemes”.

Segons els tres nivells del fet de parlar del reconegut lingüista Eugenio Coseriu, els autors espanyols duen a terme una anàlisi exhaustiva de l’ús d’un llenguatge clar a partir de les paraules clau de les memòries tècniques de dos documents relacionats amb els fons europeus per pal·liar els danys causats per la COVID-19. “Els resultats obtinguts en aquesta recerca demostren que tots dos documents presenten característiques inherents al concepte de llenguatge clar, si bé és necessari esmenar algunes omissions”, conclouen.

En aquest volum han publicat els màxims exponents del llenguatge clar en parla hispana de l’Argentina, el Brasil, Xile, Colòmbia, Costa Rica, els Estats Units, Espanya, Mèxic, Nicaragua, Paraguai, el Perú, l’Uruguai i El Salvador.

Aquest article forma part dels treballs del Grup de Recerca de la Generalitat de Catalunya de UIC Barcelona (número d’expedient: 2021 SGR 01336), “Drets, Agenda 2030 Recuperació sostenible a Catalunya (RESCAT 2030)” i del projecte de R+D+i PID2021-124298OB-I00, finançat per MCIN/AEI/10.13039/501100011033/ i per FEDER, Una manera de fer Europa (CONCOPAN).