25/10/2021

El professor Jordi de Juan explora la codificació de la clàusula antiabús en el Dret de la Unió Europea

Va participar com a ponent en una jornada sobre la clàusula antiabús en matèria tributària organitzada per la Universitat de València

El 22 d’octubre passat, el Dr. Jordi de Juan, professor de la Facultat de Dret de UIC Barcelona i director de la Càtedra d’Empresa Familiar Bosch Aymerich, va participar com a ponent en una jornada sobre la clàusula antiabús en matèria tributària organitzada per la Facultat de Dret de la Universitat de València.

Sota el títol “La codificació de la clàusula antiabús en el Dret de la Unió Europea: la recepció interna de la GAAR comunitària”, De Juan va exposar que la General Anti Avoidance Rule (GAAR) europea no és més que la codificació de la jurisprudència comunitària, les directives sectorials i el soft law, però que també entra de ple en situacions de tràfic jurídic intern. Concretament, va demostrar, a partir de casos pràctics de la realitat jurídica, que la recent jurisprudència del Tribunal Suprem haurà d’adaptar-se a l’uniformitzat cànon comunitari antiabús i al seu estàndard aplicatiu decantat pel Tribunal de Justícia de la Unió Europea. El professor de la Facultat de Dret ja havia desenvolupat àmpliament aquesta tesi en la seva monografia La Directiva de la Unión Europea contra l’elusió fiscal publicada per Aranzadi Thomson Reuters (2018).

Les altres dues ponències de la jornada van ser a càrrec de Joaquín Huelin Diéz de Velasco, magistrat del Tribunal Suprem, que va analitzar la clàusula antiabús en la jurisprudència del Tribunal Suprem, i Teresa Soler Roch, catedràtica emèrita de Dret Financer i Tributari de la Universitat d’Alacant, que va dissertar sobre les normes antiabús en els convenis de doble imposició.

La jornada s’emmarca en el projecte de recerca “Globalització, multilateralisme i modulació dels drets i garanties dels contribuents”, cofinançat pel Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats i per la Generalitat Valenciana, amb la col·laboració de la Unió Europea i de l’Associació Espanyola d’Assessors Fiscals. La invitació a Jordi de Juan s’inscriu en la seva línia de recerca desenvolupada sobre l’harmonització comunitària, les ajudes fiscals selectives, i les normes antielusió fiscal que, en la mesura en què es tradueixi en la detecció de desajustos del sistema tributari intern amb el Dret de la Unió Europea, poden donar lloc a una transferència de coneixement important al sector públic i privat.

Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS)