26/09/2016

El rector signa el compromís de UIC Barcelona en política de sostenibilitat

El rector, Xavier Gil, ha signat aquest matí a la Sala de Juntes de Rectorat el compromís de UIC Barcelona en política de sostenibilitat. Ho ha fet acompanyat de la directora de Sostenibilitat, Sílvia Albareda, i del Comitè de Sostenibilitat de la Universitat. La signatura es produeix en el marc de l’aniversari de l’Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides, que es va adoptar el 25 de setembre de l’any passat, en què s’integren les tres dimensions del desenvolupament sostenible: l’econòmica, la social i l’ambiental.

El compromís recull que UIC Barcelona vol “buscar, difondre i aplicar alternatives ètiques als reptes socioeconòmics i ambientals amb què es troba la societat actual i la mateixa universitat”. Destaca que dóna suport l’Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible i que, per tant, UIC Barcelona es compromet a desenvolupar un Pla Estratègic en Sostenibilitat en les àrees d’organització, docència i recerca, i gestió ambiental, per transformar el campus cap a la sostenibilitat.

Els objectius que es marca la Universitat en aquest context són promoure el desenvolupament sostenible de forma global, tendir cap a la sostenibilitat integral a UIC Barcelona (mitjançant una coordinació efectiva i coherent entre les àrees d’organització, docència i recerca i gestió ambiental) i assumir que les mesures per reduir les contradiccions ambientals no depenen únicament de solucions tècniques o científiques, sinó essencialment d’uns valors i unes actituds ètiques que inspirin canvis d’hàbits.

Tal com explica el compromís, segons la Conferència de Rectors de les Universitats Espanyoles (CRUE), “la sostenibilitat és un concepte que inclou la recerca de la qualitat ambiental, la justícia social i una economia equitativa i viable a llarg termini. Defineix un conjunt de criteris orientats al comportament ètic amb tot el que ens envolta (recursos, persones, espais...), de manera que permeti aconseguir una equitat intrageneracional i intergeneracional, així com gestionar les relacions amb el medi natural i social, mantenint la seva disponibilitat i equilibri ecològic, i promovent una distribució més equitativa i justa dels recursos, beneficis i costos ambientals. Parlar de sostenibilitat és parlar d’un imperatiu ètic que té a veure amb qüestions de protecció del medi natural, reducció de la pobresa, igualtat de sexes, promoció de la salut, drets humans, comprensió cultural i pau, producció i consum responsables, accés igualitari a les TIC, etc.”.

El compromís assumeix que, com a Universitat, “som conscients que des de la universitat tenim una gran responsabilitat per tot el que comporta la formació integral de futurs professionals, per orientar la investigació i la generació de coneixement cap al bé comú”.

Mitjançant aquest compromís signat pel rector, la comunitat educativa de la Universitat es compromet a fer tot el possible per promoure i aplicar hàbits i valors sostenibles en tots els àmbits de la vida universitària.