09/06/2016

El representant de la Comissió Europea a Barcelona presenta l’últim llibre de l’Institut Carlemany d’Estudis Europeus

Ferran Tarradellas, representant de la Comissió Europea a Barcelona, va presentar el divendres 3 de juny el llibre El Estado en la encrucijada: retos y desafíos en la sociedad internacional del siglo XXI, coordinat per Carlos Espaliú, director de l’Institut Carlemany d’Estudis Europeus de UIC Barcelona.

El llibre, que acaba de publicar l’editorial Thomson Reuters-Aranzadi, és una recol·lecció d’articles de components del Grup d’Estudi sobre Qüestions Fonamentals de la Societat Internacional Contemporània de UIC Barcelona. 

Com s’explica en el sumari, el llibre “és una anàlisi de la importància dels diferents actors de la societat internacional. En concret, s’estudia amb objectivitat i en un marc jurídic profund els grans problemes i les qüestions que envolten els Estats, en particular els europeus del nostre entorn. La qüestió de Catalunya ha rebut una atenció central”.

Després de la presentació, va tenir lloc el seminari “Turquía y el caleidoscopio de Oriente Medio” impartit per Miguel Ángel Medina, investigador de l’Institut Carlemany d’Estudis Europeus. 

Tal com el ponent va explicar, des de fa segles Turquia és un dels grans actors a l’Orient Mitjà i hi ocupa un lloc important en la política exterior. D’aquesta manera, davant l’eclosió de l’anomenat Estat Islàmic, ha estat natural que totes les mirades s’hagin dirigit al gegant otomà per intentar solucionar el gravíssim problema. 

No obstant això, en la posició de Turquia entren en joc tants interessos diversos que la situació fa pensar en un calidoscopi. El professor Medina Abellán ens va explicar detingudament les diferents coordenades en què es mou Turquia en la seva estratègia per a l’Orient Mitjà, però va destacar en diverses ocasions que la motivació principal de Turquia per intervenir a Síria i l’Iraq és el control del Kurdistan. 

El seminari va posar punt final als treballs del Grup d’Estudi sobre Qüestions Fonamentals de la Societat Internacional Contemporània d’aquests tres primers anys i al mateix temps va suposar la primera pedra del projecte per al proper trienni que es dedicarà a qüestions de seguretat europea.