27/06/2014

El Taller Transversal de la Facultat d'Humanitats «pensa, parla i crea» sobre el cos

El Taller Transversal de la Facultat d'Humanitats, que se celebra anualment durant el mes de gener, s'adreça als alumnes de tots els cursos del Grau en Humanitats i Estudis Culturals. El Taller es vincula, pel que fa als continguts temàtics, a algunes de les assignatures obligatòries del programa oficial del Grau. El taller d'aquest any portava el títol de «Pensar, parlar i crear sobre el cos: un enfocament humanístic».

Una de les característiques del Taller Transversal d’Humanitats –organitzat conjuntament amb el grup de recerca SARX– és l’incentiu del treball en equip i l’intercanvi d’experiències i coneixements entre alumnes de diferents cursos. Enguany, les assignatures matriu proposades a les quals es vinculaven aquestes sessions eren: Cultura Clàssica, Cultura Moderna, Estètica i Art Contemporani.

Durant cinc dies, al taller hi han participat professors i professionals dels temes proposats han fet una introducció conceptual a cada sessió, seguida del plantejament d’exemples i activitats eminentment pràctiques. Així, a més d’alguns professors de la mateixa Facultat d’Humanitats, hi han participat el catedràtic emèrit de Cirurgia de la Universitat de Barcelona, Cristóbal Pera; Sergi Faustino, ballarí, performer i coreògraf, i el pintor retratista de la Casa Reial, Martí García Cros.

L’estructura del taller ha estat concebuda de manera que cada dia ha estat dedicat a un àmbit cronològic de la història: món antic, món medieval, món modern i contemporani, i s’ha reservat el darrer dia per a l’estudi del rostre i el retrat.

El SARX, Grup de Recerca en Antropologia de la Corporalitat, liderat pel professor de la facultat Xavier Escribano, té com a objectiu principal revisar críticament els paradigmes dominants de comprensió del cos humà, que són subjacents respectivament a les ciències naturals i les ciències humanes, i establir les bases per l’elaboració d’un nou model integrador construït des de l’entrellaçament i l’enriquiment mutu de múltiples perspectives científiques, humanístiques i artístiques.