23/09/2014

El Tribunal Arbitral de Barcelona i la UIC signen un conveni de col·laboració per difondre la cultura arbitral

El Tribunal Arbitral de Barcelona (TAB) i la UIC reconeixen la necessitat i el valor d'una formació en cultura arbitral com a factor imprescindible per a tots aquells que intervenen en un procediment arbitral. Ambdues institucions coincideixen que la correcta difusió de la cultura arbitral i dels mètodes alternatius per a la resolució de conflictes és clau per al futur dels actuals i futurs juristes.

En aquest sentit, el president del TAB, el Sr. Jesús de Alfonso, i el degà de la Facultat de Dret de la UIC, el Dr. Javier Junceda, han signat avui un conveni de col·laboració per tal de promoure la formació en arbitratge entre els professionals del sector jurídic i la difusió de la cultura arbitral com a alternativa per a la resolució de conflictes. Per a això, el TAB i la UIC es proposaran recíprocament activitats de divulgació de l’arbitratge, la conciliació i la mediació i es faran consultes sobre possibles programes d’ensenyament que es puguin fer en aquests àmbits. La col·laboració entre tots dos organismes també passarà per comunicar estadístiques i estudis de mercat sobre arbitratge; participar a think tanks, xerrades, ponències o lliçons magistrals; assistir a sessions d’estudi de millora d’activitats o actuacions; cooperar en la difusió recíproca de seminaris i cursos, o participar en iniciatives legislatives relatives a l’arbitratge, la conciliació o la mediació. Paral·lelament, aquest acord també contempla l’assistència dels alumnes de la UIC a sessions en viu d’arbitratge a càrrec del TAB.

L’acord entre la UIC i el Tribunal Arbitral de Barcelona és fruit d’una col·laboració prèvia entre ambdues institucions mitjançant la participació de professionals del TAB en els plans de formació i consells assessors de la UIC. Per la seva banda, el TAB ha col·laborat en cursos de la UIC i veu en la Universitat Internacional de Catalunya un interès institucional pels mètodes alternatius per a la resolució de conflictes.

Sobre l’arbitratge: l’arbitratge és un sistema alternatiu als tribunals de justícia del poder judicial que permet resoldre tot tipus de conflictes i controvèrsies de caràcter dispositiu, ja sigui entre ciutadans o entre empreses, amb el mateix efecte que si es tractés d’una sentència ferma, i amb caràcter vinculant per a tots els intervinents i els poders públics. L’arbitratge destaca per la seva eficiència, eficàcia i confidencialitat; a més a més, en un termini que generalment no excedeix els sis mesos s’assegura la finalització de tot el procés mitjançant un laude definitiu, sense possibilitat de segona instància.