01/12/2022

Els àcids grassos com l’omega-3 frenen el declivi cognitiu relacionat amb l’envelliment i la neurodegeneració

És una de les principals conclusions de l’article de revisió liderat per Núria Casals i Rut Fadó, investigadores del departament de Ciències Bàsiques de UIC Barcelona. El treball també mostra que el consum de determinats components alimentaris obesogènics contribueix a una disminució de la salut, tant metabòlica com cognitiva.

Estem envoltats d’un ambient ple d’una gran varietat d’estímuls alimentaris de perfil nutricional baix que poden conduir fàcilment a situacions fisiològiques complicades per a la salut.  L’obesitat, per exemple, pot considerar-se un factor de risc per al desenvolupament de malalties cròniques, i no és simplement el resultat de menjar en excés. El grup de recerca en Neurolípids de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut de UIC Barcelona analitza en l’article “Feeding the Brain: Effect of Nutrients on Cognition, Synaptic Function, and AMPA Receptors” els efectes de determinats nutrients en la nostra salut cerebral.

L’estudi, liderat per la Dra. Núria Casals i la Dra. Rut Fadó, afirma que la ingesta d’àcids grassos saturats i sucres simples, presents en el formatge, la mantega, la brioxeria i els refrescos, contribueixen al deteriorament progressiu de la nostra memòria. Una de les conseqüències més rellevants del dany neurològic ocasionat en el nostre cervell es l’augment del risc de patir malalties neurodegeneratives, com l’Alzheimer. 

Per contra, el consum d’àcids grassos insaturats, com és el cas de l’omega-3, presents a la dieta mediterrània, sembla produir un efecte neuroprotector del declivi cognitiu, capaç de revertir la major part dels efectes nocius dels àcids grassos saturats a nivell sinàptic.

“La revisió exhaustiva que hem realitzat suposa un gran avenç en el camp de la nutrició ja que ens ha permès concloure que un consum equilibrat d’aliments rics en greixos saturats combinat amb d’insaturats no sembla perjudicar la salut cerebral” asseguren les doctores Núria Casals i Rut Fadó, autores principals de l’estudi.
 

Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS)